Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Η νανοτεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες


Δύο ερευνητικές ομάδες από πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν με επιτυχία νέες τεχνολογίες, που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα παρεμφερή προϊόντα. Με δεδομένο ότι η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας εξαντλεί σταδιακά τις αντοχές του πυριτίου, οι επιστήμονες στρέφονται σε νέα μονοπάτια.
Η πρώτη εκ των δύο ομάδων κατάφερε να αναπτύξει ένα transistor με μέγεθος υποπολλαπλάσιο αυτού που χρησιμοποιείται σήμερα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνδύασαν τα υλικά lanthanum aluminate και strontium titanate σε μία ύλη που λειτουργεί ως ημιαγωγός. Η άλλη ομάδα δημιούργησε ένα νέο υλικό που μπορεί να αποθηκεύσει τα περιεχόμενα 250 DVDs σε μια επιφάνεια με έκταση όσο ένα κέρμα.
Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες -κυρίως από τις ΗΠΑ- αναζητούν νέες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γραφίνη, η οποία θεωρείται από πολλούς ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης της σιλικόνης.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: