Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Βελτιώνεται η σχέση των Ελληνίδων με το Διαδίκτυο


Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου 2009, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναδεικνύει τη σχέση των Ελληνίδων με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο. Σημαντική άνοδος στη χρήση του Διαδικτύου από τις Ελληνίδες σημειώθηκε το 2008, αν και ο ανδρικός πληθυσμός εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα στη χώρα μας. Για μια ακόμη χρονιά οι άνδρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά από τα αντίστοιχα των γυναικών στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το Διαδίκτυο, το ποσοστό των γυναικών που το χρησιμοποιεί εκτιμάται στο 32% έναντι 46% στους άνδρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια [2005-2008], τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ενώ ιδιαίτερη σημαντική άνοδος, της τάξης των 12 και 10 περίπου ποσοστιαίων μονάδων για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, καταγράφεται για το έτος 2008.
Η αναζήτηση πληροφοριών για υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς και η αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένουν οι κύριοι λόγοι χρήσης Διαδικτύου και για τα δύο φύλα. Όπως έχει καταγραφεί και σε προηγούμενες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, οι υπηρεσίες σχετικά με ταξίδια και διαμονή, την αναζήτηση εργασίας ή την αποστολή βιογραφικού σημειώματος για κάποια εργασία, εξακολουθούν να αξιοποιούνται κυρίως από το γυναικείο πληθυσμό. Επίσης οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τους άνδρες στη χρήση του Διαδικτύου για αναζήτηση πληροφοριών υγείας και εκπαίδευσης όπως πληροφορίες για κάποια επίσημη βαθμίδα εκπαίδευσης [σχολείο, πανεπιστήμιο κλπ], για επιμόρφωση και κατάρτιση, για προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: