Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Βρέθηκε γιατρειά για τον ιό Conficker


Η εταιρεία BitDefender ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε το πρώτο εργαλείο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το διαβόητο ιό Conficker. Ο Conficker, γνωστός και ως Downadup, έχει μολύνει σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου εννέα εκατομμύρια υπολογιστές ανά την υφήλιο, σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Ο ιός λειτουργεί σε περιβάλλον Windows και κρίνεται από όλους τους ειδικούς ως ιδιαίτερα επικίνδυνος.
Ο Conficker εκμεταλλεύεται ένα bug στην υπηρεσία Windows Server, η οποία περιλαμβάνεται στα Windows 2000, XP, Vista, Server 2003 και Server 2008. Η εξάπλωσή του γίνεται μέσω ενός κενού στο buffer overflow της υπηρεσίας. Αμέσως μετά την είσοδο στο σύστημα, ο ιός απενεργοποιεί την υπηρεσία αναβάθμισης, το security center [συμπεριλαμβανομένου και του Windows Defender] και το error reporting. Έτσι, μπορεί να δρα ανενόχλητος στον υπολογιστή.
Η BitDefender ισχυρίζεται ότι το εργαλείο της αντιμετωπίζει όλες τις εκδόσεις του Conficker και δεν ανιχνεύεται από τον ιό. Σίγουρα πρόκειται για θετική εξέλιξη, τουλάχιστον μέχρι να κυκλοφορήσει μια αναβαθμισμένη έκδοση του Conficker, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

slashdot

Δεν υπάρχουν σχόλια: