Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ασυνεννοησία δικτύων και παραγωγών λογισμικού

Το ραντεβού δίνεται περίπου τέτοια εποχή και για τα τελευταία χρόνια σημείο συνάντησης έχει οριστεί η Βαρκελώνη. Το Mobile World Congress, η μεγαλύτερη συνεδριακή εκδήλωση στο χώρο των κινητών τηλεπικοινωνιών, συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα σημαντικότερα ονόματα του κλάδου και συνοδεύεται από μια μεγάλη έκθεση που επί μια εβδομάδα δίνει τον παλμό στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.
Αυτό που θα λέγαμε πως άφησε τη σφραγίδα του στη φετινή διοργάνωση είναι η... αβεβαιότητα που νιώθουν τα μεγάλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία 3-4 χρόνια στο χώρο είναι κάτι που, όπως μπορεί κανείς να κρίνει από τα λεγόμενα των στελεχών, δεν το περίμεναν.
«Περιμέναμε από την Google να μας κάνει τη ζημιά, αλλά δεν υπολογίσαμε στον παράγοντα που ακούει στο όνομα Apple», έλεγαν παραδεχόμενοι ουσιαστικά πως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν ξέρουν τι να κάνουν. Η επέλαση του μοντέλου που εισήγαγε η Apple και υιοθέτησε με το δικό της τρόπο η Google έχει μετατρέψει τα δίκτυα σε «παθητικούς» μεταφορείς δεδομένων.
Θα πείτε πως αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά στην κινητή τηλεφωνία δεν ήταν πάντοτε έτσι. Προ δεκαετίας οι εταιρείες επιχείρησαν με μια τεχνολογία ονόματι WAP να κυριαρχήσουν στη διανομή περιεχομένου. Δεν κατάφεραν πολλά πράγματα. Μετά επιχείρησαν με «κλειστές» πλατφόρμες να δεσμεύσουν τους συνδρομητές τους σε περιεχόμενο που θα διένειμαν οι ίδιες. Τσάμπα ο κόπος και η φασαρία. Μετά;
«Μερίδιο 30% για μένα»
Μετά ήρθε η Apple και είπε κάτι απλό, απευθυνόμενη πρώτα στους δημιουργούς των εφαρμογών. «Σας δίνω το "μαγαζί" για να πουλήσετε, κρατάω ποσοστό 30% επί των πωλήσεων και τα υπόλοιπα δικά σας. Σύμφωνοι.
Σύμφωνοι, απάντησαν όλοι οι δημιουργοί, ξεκινώντας από μεγάλα ονόματα όπως η Electronic Arts (διάσημη για παιχνίδια όπως π.χ. το... γκαζιάρικο Need for Speed), μέχρι τους μέχρι πρότινος παγκοσμίως άγνωστους της Roxio που σάρωσαν τα πάντα με το Angry Birds. Ποιος έλειπε από το πάρτι;
Μα φυσικά τα δίκτυα κινητής, τα οποία μάλιστα καλούνται να υποστηρίξουν την επιτυχία του μοντέλου της Apple υποστηρίζοντάς το. Το είπε στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Softbank, της ιαπωνικής εταιρείας που απορρόφησε προ ετών την τοπική Vodafone. «Εμείς θα κάνουμε επενδύσεις και ο μόνος που θα χαίρεται θα είναι εταιρείες σαν τη Cisco», που κατασκευάζουν υποδομές.
Οχι πολλές πλατφόρμες
Αυτά είδαν τα δίκτυα και... άφρισαν. Πέρυσι αποφάσισαν να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές και φέτος, στο πλαίσιο του Mobile World Congress, παρουσίασαν τα βασικά σημεία του Wholesale Application Community.
Ωραία και χορταστικά ακούγεται. Ουσιαστικά είναι η προσπάθεια των δικτύων να ορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να διεκδικήσουν ένα μέρος από την πίτα από την οποία σήμερα δεν λαμβάνουν ούτε καν ψίχουλα. Τα μεγάλα ονόματα όπως η Deutsche Telekom, η Vodafone, η Telefonica κ.λπ. λένε πως η αγορά δεν αντέχει τη «διάσπαση» που δημιουργούν οι διαφορετικές πλατφόρμες, εννοώντας τα λειτουργικά συστήματα της Apple, της Google και της Microsoft.
Αυτή η «διάσπαση», λένε, πρέπει να αντιμετωπιστεί και τα δίκτυα θα ορίσουν τους βασικούς κανόνες για τους οποίους θα πρέπει να αναπτύσσονται οι εφαρμογές.
Μπορεί να έχουν δίκιο για τη «διάσπαση», αλλά δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που κυριολεκτικά κάθε κατασκευαστής είχε το δικό του λειτουργικό σύστημα. Ομως επειδή τότε δεν αναπτύσσονταν και πολλές εφαρμογές η διάσπαση (σ.σ. για σκορποχώρι μάλλον πρέπει να μιλάμε) δεν συνιστούσε πρόβλημα και τα δίκτυα δεν νοιάζονταν καθόλου.
Μάλλον χαρούμενα ήταν, καθώς όριζαν τους κανόνες προκειμένου κάποιες συσκευές κατασκευαστών να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις δικές τους κλειστές πλατφόρμες υπηρεσιών και περιεχομένου.
Αλλαξε ο καιρός στο μεταξύ, ήρθε η σειρά άλλων να χαρούν και τώρα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να ξαναπάρουν τα σκήπτρα στην αγορά. Δεν το βλέπουμε και πολύ σίγουρο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: