Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Facebook Connect Ένας λογαριασμός για πολλά sites

H γνωστή [σε όλους πλέον] social networking υπηρεσία Facebook φαίνεται πως ως ένα βαθμό επιχειρεί να αντιγράψει το σύστημα [όχι απόλυτα επιτυχημένο] ταυτοποίησης χρηστών Passport της Microsoft. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δελτίο τύπου του Facebook, το site θα χρησιμοποιεί ένα μηχανισμό με την ονομασία Facebook Connect που θα επιτρέπει στα μέλη της υπηρεσίας να χρησιμοποιούν το προφίλ τους και σε άλλα websites.
Από όσα προκύπτουν από την σχετική ανακοίνωση, η υπηρεσία θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιούν το προφίλ τους και τα στοιχεία πρόσβασής τους ως διαβατήρια Web, αποκτώντας άμεση και εύκολη πρόσβαση σε άλλα συνεργαζόμενα sites και υπηρεσίες [που πιθανώς τους ενδιαφέρουν]. Ήδη στο νέο πρόγραμμα της υπηρεσίας έχουν δηλώσει συμμετοχή 24 sites, μεταξύ των οποίων και το Digg.
Οι ιθύνοντες του Facebook ισχυρίζονται πως η συγκεκριμένη λειτουργία “θα δίνει την δυνατότητα μεταφοράς της ταυτότητας και του δικτύου επαφών των χρηστών οπουδήποτε στο Web, και παράλληλα τη σιγουριά ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι προστατευμένα, κάτι που τελικώς θα οδηγήσει σε ένα πιο συνδεδεμένο και ανοικτό Web”.
Παρ' ότι το Facebook Connect θα καθιστά πιο εύκολη την χρήση διαφορετικών online υπηρεσιών [δεδομένης της χρήσης κοινών στοιχείων πρόσβασης], οι ομοιότητες με το .ΝΕΤ Passport [και την επέκταση των στοιχείων πρόσβασης στο Hotmail στο σύνολο των online υπηρεσιών της εταιρείας αλλά και σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες] είναι προφανείς. Ωστόσο θυμίζουμε πως η Microsoft αναγκάστηκε να περιορίσει το Passport μόνο στις δικές της υπηρεσίες, καθώς προέκυψαν σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου από την υιοθέτηση του συστήματος από υπηρεσίες τρίτων κατασκευαστών.

The Inquirer

Δεν υπάρχουν σχόλια: