Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ετοιμο το iPhone 5 και το φαινόμενο Apple


Το iPhone 5 επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα μαζί με την επανάσταση των tablet που ξεκίνησε η Apple και ήδη συνεχίζετια με το μικρότερο iPad 2 που κυκλοφορεί σύντομα. Ουσιαστικά η ευκολία χειρισμού, η τεχνολογική εξέλιξη και φυσικά το λογισμικό αποτελούν συνδετικά στοιχεία που αναζητούν οι χρήστες για να εργάζονται σε κίνηση με όλου του τύπου φορητές συσκευές. Το μέλλον είναι υπέρ μας από την στιγμή που πλέον θα δούμε πολλά θετικά μηνύματα το 2011.
Κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με το iPhone 5 της Apple, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το Engadget πολλοί υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων της Apple έχουν πάρει ήδη στα χέρια τους το smartphone, το οποίο έχει ενσωματωμένα τσιπ της Qualcomm που υποστηρίζουν CDMA, GSM και UMTS δίκτυα.
Όσον αφορά το σχεδιασμό το νέο iPhone θα διαφέρει αρκετά από τα προηγούμενα και ο επεξεργαστής του θα είναι ο νέος Α5 που βασίζεται σε ένα πολυπύρηνο επεξεργαστή Cortex A9. Σίγουρα ο Steve Jobs ετοιμάζει για μια ακόμα φορά ένα smartphone που θα κάνει... πάταγο.
Με την εισαγωγή στην αγορά των περίφημων iPhone και iPad, ο... δαιμόνιος Τζομπς τάραξε για τα καλά τα νερά στους δύο κλάδους, αναγκάζοντας τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς -με παραδοσιακά, μεγαλύτερα μερίδια αγοράς από την Apple- να τον ακολουθήσουν με το λανσάρισμα ανάλογων προϊόντων.
Η δημιουργία του iPhone το 2007 έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για την τεράστια εξάπλωση που γνώρισαν τα smartphones (έξυπνα τηλέφωνα), οι πωλήσεις των οποίων εκτιμάται ότι άγγιξαν τα 300.000.000 συσκευές την προηγούμενη χρονιά σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50% από το 2009. Ο τζίρος άγγιξε τα 70 δισ. ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υπέρβαση των 150 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα εξάλλου με έκθεση της Credit Suisse, εκτιμάται ότι μέχρι το 2013 η διείσδυση των smartphones στο σύνολο των νοικοκυριών θα φθάσει το 70% από 17% σήμερα περίπου, με πωλήσεις άνω των 600 εκατ. συσκευών.Πέρα από την Apple, στα smartphones σημαντική είναι η παρουσία της Sony-Ericsson και της HTC, ακολουθούμενες από τη Motorola και την LG.
12,9% από 6,5% Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την GFK Temax, στο εννεάμηνο του 2010 τα smart phones αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά κινητών τηλεφώνων σε 12,9% από 6,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ηδη οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο (Cosmote, Vodafone, Wind) λανσάρουν φθηνά smartphones προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Ραγδαίες είναι οι αλλαγές που έφερε και στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών μία άλλη «εφεύρεση» του Στιβ Τζομπς, το iPad, ένα tablet PC (υπολογιστής «ταμπλέτα»), το οποίο απειλεί με δραματική συρρίκνωση τους φορητούς υπολογιστές (laptops, netbooks).
Η «μάχη» για την απόκτηση μεριδίου από την πίτα -η Apple ελέγχει γύρω στο 95%- για την ώρα δίνεται από την Research in Motion (με το Playbook) και τη Samsung (με το Galaxy Tab). Από τις υπόλοιπες εταιρείες ήδη έχουν βγει στην αγορά (ή πρόκειται να λανσαριστούν άμεσα) το Slate 500 από την Hewlett Packard, το Streak 7 της Dell, το Xoom της Motorola, το Eee Slate EP121 της Asus, το Cius της Cisco, το IdeaPad U1 (+LePad) της Lenovo, το ViewPad 100 από τη ViewSonic, το CL900 της Motion, το Archos70 της ομώνυμης εταιρείας, το Viera Tablet της Panasonic, από την Toshiba και τη Fujitsu.

* 70% απο 17% σημερα εκτιμάται η διείσδυση των smartphones την επόμενη διετία
* 200 εκατ. συσκευες υπολογίζει την αγορά tablet PCs έως το 2014 το ινστιτούτο ερευνών Gartner
* 30 δισ. απο 6,2 δισ. $ προβλέπεται ότι θα είναι έως το 2013 οι πωλήσεις εφαρμογών

Σε 10 μήνες πουλήθηκαν 10 εκ. iPads
Aπό την εισαγωγή του iPad στις αρχές του περασμένου Απρίλη, εκτιμάται ότι πουλήθηκαν περίπου... 10 εκατ. συσκευές, κάνοντας δηλαδή έναν τζίρο της τάξης των 7-8 δισ. δολαρίων παρότι ακόμη δεν έχει μπει σε αρκετές αγορές του πλανήτη.
Το ινστιτούτο ερευνών Gartner αναμένει μέχρι το 2014 η αγορά των tablet PCs να εκτοξευθεί στα 200.000.000 συσκευές με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 66%, αποκτώντας συνολικό μερίδιο 15% με 20% στον κλάδο των υπολογιστών.Εκτός από την τιμή, η οποία παραδοσιακά αποτελεί έναν βασικό «καταλύτη» στη διαμόρφωση των μεριδίων αγοράς, κρίσιμος είναι ο ρόλος του λειτουργικού συστήματος καθώς και της πλατφόρμας εφαρμογών που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία.
Πέραν της σταθερής «χρυσής» αξίας του λειτουργικού OS από την Apple, αρκετά ελκυστικό και ραγδαίως αναπτυσσόμενο είναι το λειτουργικό Android OD της Google, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο από τα κινητά τηλέφωνα όσο και από τα tablet PCs. Σημαντικό μερίδιο αγοράς εκτιμάται ότι θα πετύχουν και τα λειτουργικά συστήματα της Research in Motion's (BlackBerry OS), της Nokia (MeeGo) και της Microsoft's (Windows Phone 7), μολονότι τα δύο τελευταία μπήκαν σχετικά αργά στην αγορά (τελευταίο τρίμηνο του 2010).
Αναφορικά με τις εφαρμογές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις εφαρμογών για κινητές συσκευές θα αυξηθούν από 6,2 δισ. δολάρια φέτος σε σχεδόν 30 δισ. δολάρια έως το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: