Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Γονιδίωμα. Γενετική μηχανική. Βιοτεχνολογία. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Οργανική παραγωγή. Αυτοί είναι λίγοι μόνο από τους όρους, που τα τελευταία χρόνια προκαλούν αλλεπάλληλες συζητήσεις και εγείρουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Τι γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα για τα οφέλη ή τις παρενέργειες, που προσφέρει, μια γενετικά τροποποιημένη παραγωγή; Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι συνέπειες από την χρήση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων; Ποια θα είναι τα αποτελέσματα της χρήσης τους στο πέρασμα του χρόνου; Πώς μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να καταλήξει σε συμπεράσματα όταν δεν έχει επαρκή πληροφόρηση;

Αυτά, αλλά και πολλά άλλα επίκαιρα ερωτήματα καλούνται να προκαλέσουν τον διάλογο στην ανοικτή εκδήλωση με τίτλο: «Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: Υπόσχεση ή Απειλή;», που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Βritish Council, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008, ώρα 18.30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο).

Με συντονιστή τον εκδότη και συγγραφέα Γιώργο Ζαρκαδάκη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους James Randerson, επιστημονικό ανταποκριτή της Βρετανικής Εφημερίδας Guardian, Ευστάθιο Γκόνο, Διευθυντή Έρευνας στο Iνστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Νάγια Πασχάλη, Χημικό Μηχανικό, Περιβαλλοντολόγο, Υγιεινολόγο.

Η συζήτηση, θα προσεγγίσει όλα εκείνα τα επιστημονικά, κοινωνικά και ηθικά θέματα που προκύπτουν, ξεκινώντας από την «γενετική αλλαγή» που η ίδια η φύση πραγματοποιεί – με το πέρασμα των χρόνων στον εαυτό της (π.χ.: μήλα στάρκιν ή ντελίσιους) -, έως τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που κατασκευάζονται τα σύγχρονα επιστημονικά εργαστήρια κατασκευάζουν και εγείροντας διλήμματα και αντιθέσεις.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το British Council με στόχο να συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ενός ανοικτού διαλόγου για την επιστήμη, ως μέρος του προγράμματος «Beautiful Science».

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: