Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Η Google θα αγοράσει τμήμα καλωδίου οπτικών ινών

Οι απαιτήσεις σε bandwidth για την επικοινωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα δε με την TeleGeography, οι απαιτήσεις σε bandwidth του δια-ατλαντικού κόμβου έχουν αυξηθεί κατά 63,7% κατά την πενταετία 2002–2007. Για να μπορέσουν να καλυφθούν αυτές οι απαιτήσεις, χρειάζεται η εγκατάσταση νέων φυσικών συνδέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Μεγάλο μέρος του bandwidth καταναλώνει η Google λόγω των απαιτήσεων τόσο της search engine όσο και του YouTube. Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, μέχρι πρόσφατα η εταιρεία αγόραζε εύρος ζώνης από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών. Τώρα, όμως, αποφάσισε να κινηθεί αλλιώς και ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αγοράσει μέρος του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών, μαζί με άλλες 5 εταιρείες.

Αν και για πολλούς αυτή η κίνηση δείχνει ότι η Google προσπαθεί να μπει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, η ίδια διατείνεται πως δεν έχει τέτοια πρόθεση. Σε δημοσίευση στο blog του Francois Sterin, manager των δικτυακών αγορών της Google, αναφέρεται ότι ο μόνος λόγος που η Google θέλει να αγοράσει μέρος του καλωδίου, είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση της βάσης χρηστών της, αφού οι απαιτήσεις της σε εύρος ζώνης είναι πλέον τέτοιες που συχνά ξεπερνούν το εύρος που μπορούν να της παρέχουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Το μήκους 10.000 χιλιομέτρων καλώδιο θα κοστίσει συνολικά 300 εκατομμύρια δολάρια, υπολογίζεται πως θα αυξήσει το δια-ατλαντικό εύρος ζώνης κατά 20% και η εγκατάστασή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010.

DailyTech

Δεν υπάρχουν σχόλια: