Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Παγκόσμια συμφωνία για την προώθηση των οικολογικών μετακινήσεων

Το Ίδρυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου- FIA Foundation, αποτελεί πλέον ιδρυτικό μέλος της «Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Οικολογική Μετακίνηση» - (Global Alliance for EcoMobility), που έχει στόχο την προώθηση των μη μηχανοκίνητων τρόπων μετακίνησης, όπως είναι δηλαδή το περπάτημα, το ποδήλατο αλλά και η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς μεταφοράς.

Η Παγκόσμια Συμφωνία, η οποία θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Ο.Η. Εθνών στο Μπαλί, στη διάρκεια του Συνεδρίου για τις κλιματολογικές αλλαγές, υποστηρίχτηκε από 30 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Οργανισμός Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, ο UN HABITAT, ο ICLEI κα καθώς επίσης και από περιβαλλοντικά προγράμματα κυβερνήσεων 67 χωρών που εντάσσουν στο πρόγραμμα περισσότερες από 700 μεγάλες πόλεις του κόσμου. Υποστηρίχτηκε επίσης από οργανώσεις πεζών και φίλων του ποδηλάτου αλλά και από κατασκευαστές ποδηλάτων.

Για το Ίδρυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στις ενημερωτικές εκστρατείες που έχει ήδη θεσπίσει το Ίδρυμα για την Παγκόσμια Οδική Ασφάλεια και την Ασφάλεια στους δρόμους (Global Road Safety – Make Roads Safe).

O γενικός διευθυντής του Ιδρύματος της FIA David Ward δήλωσε ότι:
«Η Συμφωνία για την προώθηση των οικολογικών μέσων μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην κυκλοφορία και στο περιβάλλον. Αναλαμβάνουμε τώρα ένα ρόλο να θεσπίσουμε κανόνες για την ασφαλή μετακίνηση τόσο των πεζών όσο και των χρηστών του ποδηλάτου, παρά το ότι τα προγράμματά μας αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε αυτούς. Παράλληλα όμως πρέπει να φέρουμε αυτά τα οικολογικά συστήματα μετακίνησης καθώς και τις προοπτικές τους, σε υψηλή θέση στην ατζέντα των κυβερνήσεων, έτσι ώστε με λήψη μέτρων να διασφαλίζονται όλοι οι χρήστες των δρόμων. Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας αποτελεί παράγοντα- κλειδί για την προώθηση των οικολογικών μετακινήσεων».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν για τις αστικές μετακινήσεις στις χώρες της ΕΕ: Η συντριπτική πλειοψηφία των αστικών μετακινήσεων αφορά μικρές αποστάσεις :

Το 10% αφορά κάλυψη αποστάσεων μικρότερες του ενός χιλιομέτρου,
Το 50% αφορά κάλυψη αποστάσεων μικρότερες από 5 χιλιόμετρα.

Αν το 30% αυτών των μετακινήσεων που γίνονται με αυτοκίνητο, γινόταν με μη μηχανοκίνητα μέσα ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το αποτέλεσμα θα ήταν η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ( CO2 ) κατά 4% από την κυκλοφορία.

ΕΛΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: