Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Το μέλλον των multitouch displays


Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος ερωτεύθηκε τα multitouch displays. Όμως τα σημερινά interfaces έχουν ορισμένα μειονεκτήματα: οι οθόνες αφής, όπως αυτή του iPhone, δουλεύουν μόνο με δάκτυλο, όχι με stylus ή ακόμη και με γάντι. Άλλες οθόνες, όπως η Surface της Microsoft, είναι άκαμπτες, αρκετά ακριβές και σχετικά ογκώδεις. Νέες έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), όμως, υπόσχονται για το μέλλον φθηνά και ελαστικά multitouch interfaces, που ελέγχονται με δάκτυλα και αλλά αντικείμενα.
Με την τεχνολογία Inexpensive Multi-Touch Pressure Acquisition Devices (IMPAD) [Φθηνές Συσκευές Πολύ-Αφής Σύλληψης μέσω Πίεσης], μπορούν να κατασκευασθούν displays σε πάχος χαρτιού, να σμικρυνθούν για να χωρέσουν σε μικρές φορητές συσκευές ή να μεγεθυνθούν για να καλύψουν έναν ολόκληρο τοίχο. Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν IMPAD displays σύντομα, στο Computer Human Interaction Conference που θα λάβει χώρα στη Βοστώνη.
"Ένα από τα ενδημικά προβλήματα των αισθητήρων multitouch είναι ότι είτε τους αγγίζουμε, είτε όχι" εξηγεί ο Ken Perlin, καθηγητής στο NYU. "Ένας σημαντικός αριθμός από δυνητικά χρήσιμες πληροφορίες απορρίπτεται, διότι ο αισθητήρας δεν συλλαμβάνει τις μικροαλλαγές". Αλλά με ένα ευαίσθητο στην πίεση touch pad, μια συσκευή μπορεί να καταλάβει πόσο πολύ την πιέζουμε, ανοίγοντας νέες διαστάσεις στη χρήση.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι το ευαίσθητο στην πίεση touch pad μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές εικονικής γλυπτικής και ζωγραφικής, για εξομοίωση δεξιού κι αριστερού κλικ και συρσίματος του ποντικιού, καθώς και για μουσικά όργανα όπως το πιάνο.

Technology Review

Δεν υπάρχουν σχόλια: