Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Το spam αυξήθηκε πάλι στο 94%


Το spam, το ενοχλητικό παράσιτο του web, τελικά ανέκαμψε από το κτύπημα που δέχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι πάροχοι Internet backbone έκοψαν την McColo Corporation, εταιρεία Web-hosting της California που χρησιμοποιούσαν οι spammers για να συντονίσουν τις επιθέσεις τους. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος όγκου spam στο δεύτερο μισό του Μαρτίου είναι και πάλι στα επίπεδα του Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας Postini, αυξήθηκε στο 94% του συνόλου των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αρχικά, το κόψιμο της McColo περιόρισε την κυκλοφορία spam κατά περίπου 70%, σύμφωνα με την Postini. "Ήταν το πιο σημαντικό γεγονός που έχουμε δει ποτέ", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Όμως to 2009, ο μέσος όρος του spam αυξανόταν κατά σχεδόν 1,2% καθημερινά. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι spammers φτιάχνουν πιο αποκεντρωμένα, peer-to-peer spam botnets τα οποία δεν εξαρτώνται από φανερούς και επισφαλείς κόμβους ελέγχου, όπως αυτούς που χρησιμοποιούσαν στην McColo για να κατευθύνουν τις spam e-mail εκστρατείες τους. "Αυτό που χρησιμοποιούν τώρα οι spammers είναι τεχνολογικά πιο προηγμένο από αυτό που τους αφαιρέσαμε και είναι εγγενώς πιο άτρωτη τεχνολογία", λέει ο εκπρόσωπος της Postini. "Είναι απίθανο να ξαναδούμε γεγονός όπως αυτό με τη McColo, όπου με την απένταξη ενός παρόχου είχαμε τόσο δραματικό αντίκτυπο στους συνολικούς όγκους του spam".
Η Postini επίσης ανέφερε πρόσφατα ένα νέο είδος spam ονόματι location-based spam. Όταν εύπιστοι χρήστες κάνουν κλικ σε ένα σύνδεσμο σε ένα μήνυμα spam, ανακατευθύνονται σε μια ιστοσελίδα που περιέχει μια ψεύτικη είδηση κι ένα δηλούμενο βίντεο για μια τοπική κρίση, χρησιμοποιώντας την διεύθυνση IP του χρήστη για να εντοπίσουν την εγγύτερη μεγάλη πόλη. Όταν οι εύπιστοι -και περίεργοι, πλέον-χρήστες κάνουν κλικ στο βίντεο, οι υπολογιστές τους μολύνονται με ιό.

bits.blogs.nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: