Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Η επόμενη γενιά του HDMI


Τις προηγούμενες μέρες είχαμε την αποκάλυψη του νέου πρότυπου σύνδεσης HDMI 1.4, που αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου 1.3. Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να προσφέρει παραπάνω στο ήδη επιτυχημένο πρότυπο η HDMI Licensing, η απάντηση είναι πολλά, πάρα πολλά. Η πρώτη αλλαγή είναι πως θα επιτρέπει ροή εικόνας μεγέθους 4k*2k [δηλαδή 4096x2160 στα 24Hz, ή 3840x2160 στα 24 25 και 30Hz ] κάτι που μας δείχνει ίσως και την επόμενη γενιά του FullHD.
Δεν είναι, όμως, αυτά τα μόνα ενδιαφέροντα στοιχεία. Το νέο πρότυπο θα υποστηρίζει δίκτυο με συνδεσιμότητα ethernet, μετάδοση τρισδιάστατων εικόνων αλλά και αμφίδρομη μετάδοση ήχου. Το πρώτο από αυτά σημαίνει πως οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται μέσω αυτού θα είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο, και επομένως θα υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη streaming. Θετική κρίνεται και η υποστήριξη νέων ColorSpaces ώστε να υπάρχει αναπαραγωγή χρωμάτων με μεγαλύτερη πιστότητα. Τέλος θα υπάρχει μεταξύ άλλων και βύσμα microHDMI, που όμως θα υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 1080p.
Αναμφισβήτητα, οι αλλαγές αυτές είναι καλοδεχούμενες, καθώς δημιουργείται μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα συνδεσιμότητας, που σίγουρα θα αποτελέσει ένα must για τις επόμενες γενιές Home Entertainment.



HotHardware

Δεν υπάρχουν σχόλια: