Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Από τα netbooks στα smartbooks


Οι φορητές συσκευές γενικών καθηκόντων έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τον τελευταίο καιρό και οι τάσεις της αγοράς δείχνουν ότι έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους. Αν και οι καταναλωτές έχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή τους, κάποιες εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχει χώρος και για νέες. Έτσι, πέρα από τα netbooks, smartphones, MIDs και UMPCs, η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχτεί και τα smartbooks.
Οι συσκευές αυτές στηρίζονται στη φιλοσοφία των smartphones, δεδομένου ότι χαρακτηρίζονται από μεγάλη οθόνη αφής. Σε γενικές γραμμές, αναμένεται να έχουν το σχήμα/μέγεθος ενός VAIO P, ενώ το μεγάλο προσόν τους θα είναι η αυτονομία, καθώς η μπαταρία θα έχει χρόνο ζωής περίπου 7 ώρες [8-10, σύμφωνα με τους κατασκευαστές]. Όσο για το περιβάλλον εργασίας, φέρεται να έχει επιλεγεί μια ειδικά διαμορφωμένη διανομή Linux, με ταχύτητατη εκκίνηση.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Qualcomm και Freescale έχουν ήδη αναπτύξει chips για τις νέες συσκευές. Δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για δραστηριοποίηση της Intel ή της AMD, πράγμα μάλλον φυσιολογικό από τη στιγμή που μιλάμε για προϊόντα που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη και είναι άγνωστο αν θα έχουν απήχηση στο κοινό.



HotHardware

Δεν υπάρχουν σχόλια: