Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Το Κόμμα των Πειρατών στο Ευρωκοινοβούλιο


Το σουηδικό πολιτικό κόμμα Pirate Party [Κόμμα των Πειρατών] ενδέχεται να εξασφαλίσει έδρα στο Ευροκοινοβούλιο κατά τις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αυτό τον καιρό. Το κόμμα υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση δεδομένων στο Internet, προτείνοντας μεταξύ άλλων την κατάργηση της νομοθεσίας περί copyright και τον περιορισμό της παρακολούθησης στο Διαδίκτυο.
Η απήχηση του κόμματος σχετίζεται άμεσα με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Pirate Bay. Αν και το κόμμα δε συνδέεται οργανωτικά με το δημοφιλή torrent tracker, πολλές από τις θέσεις του ταυτίζονται με τη φιλοσοφία του ελεύθερου διαμοιρασμού αρχείων.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το ποσοστό του Pirate Party στο 5%, κάτι που μεταφράζεται σε μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Το αν θα καταφέρει τελικά να εμπλακεί στην ευρωπαϊκή πολιτική εξαρτάται από τη συμμετοχή των Σουηδών στην εκλογική διαδικασία. Η ενδεχόμενη παρουσία του στα έδρανα της Ευρωβουλής θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τα κατά καιρούς ψηφίσματα διαμαρτυρίας κατά των περιορισμών στο Internet. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παραδοσιακά το προφίλ ενός οργάνου που αντιτίθεται στους αυστηρούς κανόνες παρακολούθησης και προωθεί νομοθεσία υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων.



Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: