Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Καμπανάκι για την κατανάλωση ενέργειας


Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας [International Energy Agency] δημοσιοποίησε πρόσφατα τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με την ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Ειδικότερα, οι ειδικοί της IEA έβαλαν στο μνικροσκόπιο τηλεοράσεις, υπολογιστές, gadgets και γενικά συσκευές που βασίζονται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Το πόρισμα της έρευνας είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς είναι σαφές ότι οι συσκευές αυτές καταναλώνουν όλο και περισσότερη ενέργεια, δεδομένου ότι οι πωλήσεις τους αυξάνονται διαρκώς. Πιο συγκεκριμένα, οι συσκευές αυτές φθάνουν στο 15% της συνολικής κατανάλωσης ενός νοικοκυριού και η τάση είναι σαφώς αυξητική. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση των ηλεκτρονικών συσκευών θα έχει διπλασιαστεί ως το 2020 και θα έχει τριπλασιαστεί το 2030. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, θα καταναλώνουν σε παγκόσμια κλίμακα όσο ρεύμα καταναλώνουν όλα τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία μαζί.
Η Επιτροπή προτείνει την άμεση υιοθέτηση πολιτικών που θα έχουν ως βασικό άξονα την ενεργειακή απόδοση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, καθώς δεν αναμένεται να μειωθεί η ζήτηση για συσκευές υψηλής τεχνολογίας.



CNET

Δεν υπάρχουν σχόλια: