Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς


Η εκδήλωση Ημέρα Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς έλαβε χώρα τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προγράμματος Ψηφιακή Ελλάδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ημέρα Καινοτομίας φιλοξένησε τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναφορικά με την ανάγκη επένδυσης στην καινοτομία.
Επιπλέον, φέροντας τον τίτλο Επενδύοντας στη Γνώση επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της δυνατότητας αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητών του ελληνικού τελικού του φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup 2009 παρουσία του κου Άρη Σπηλιωτόπουλου, Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και της κας Άννας Διαμαντοπούλου, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα NTUA, από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρολογικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία παρουσίασε την καινοτόμο εφαρμογή Artificial Inteliggence Doctor (AID). Η συγκεκριμένη λύση αποτελεί μια πρόταση αυτόματης διάγνωσης ασθενειών, προσαρμοσμένη στα δεδομένα των αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης γιατρών. Μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση, σε πρώτο στάδιο, της ελονοσίας και της πνευμονίας, χωρίς να απαιτείται, όσο είναι αυτό εφικτό, η παρουσία ιατρικού προσωπικού. Την ομάδα απαρτίζουν οι φοιτητές Ιωσήφ Αλβέρτης, Κωνσταντίνος Σίδερης, Χάρης Αγγελιδάκης και Κώστας Ζαμπογιάννης, οι οποίοι ανέπτυξαν την πρότασή τους υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Γκιώνη, Υποψήφιου Διδάκτωρα ΕΜΠ και με την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή ΕΜΠ Ιωάννη Ψαρρά και του Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Ασκούνη.
Παράλληλα, σε ειδική αίθουσα του Κέντρου Καινοτομίας, έλαβε χώρα η παρουσίαση της επαναστατικής διαδραστικής πλατφόρμας Microsoft Surface. Για πρώτη φορά, το ελληνικό κοινό είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά τον πρωτοποριακό αυτό υπολογιστή και να γνωρίσει το καινοτόμο interface που εισάγει ένα νέο τρόπο διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου, επιτρέποντας μια πιο φυσική επαφή με την τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: