Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Βαρύ πρόστιμο από την ΕΕ στην Intel


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Intel, κρίνοντας ότι η εταιρεία από τη Santa Clara έχει παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Οι αρμόδιες αρχές απεφάνθησαν ότι η Intel εφάρμοσε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού προκειμένου να διευρύνει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά έναντι της AMD. Η ανακοίνωση για το βαρύτατο πρόστιμο έγινε από την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ κα Neelie Kroes.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Intel κινήθηκε παρανόμως σε δύο επίπεδα. Αφενός παρείχε κρυφές εκπτώσεις στους κατασκευαστές υπολογιστών προκειμένου να προτιμήσουν τα προϊόντα της, αφετέρου χορηγούσε χρηματικά ποσά στις εταιρείες με αντάλλαγμα την καθυστερημένη κυκλοφορία προϊόντων με επεξεργαστές της AMD. Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ΕΕ στα θέματα ανταγωνισμού, η κα Kroes είπε χαρακτηριστικά: "η Intel έχει ζημιώσει εκατομμύρια Ευρωπαίους κρατώντας τον ανταγωνισμό σε μειονεκτική θέση. Δε μπορούν να γίνουν ανεκτές τόσο σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας".
Όπως είναι λογικό, η AMD άκουσε με ικανοποίηση της απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Η εμπειρία δείχνει πως όταν η έρευνα γίνεται βάσει γεγονότων και δεδομένων, η Intel χάνει την υπόθεση", είπε με δηκτικό τρόπο ο CMO της AMD Nigel Dessau.



bit-tech

Δεν υπάρχουν σχόλια: