Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Μείωση της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα


Η πειρατεία λογισμικού Η/Υ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2008 φθάνοντας στο 57%, σημειώνοντας συνολική πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ 2005-2008. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες του κλάδου από την πειρατεία λογισμικού ανέρχονται σε €171 εκ. που συνεπάγονται λιγότερες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και μειωμένα έσοδα για τις εγχώριες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την 6η Ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού Η/Υ που δημοσιεύει σήμερα η Business Software Alliance (BSA), ο διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού. Η μελέτη καλύπτει 110 χώρες και πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα από την IDC, τη μεγαλύτερη εταιρία στον χώρο της παγκόσμιας έρευνας αγορών και προβλέψεων στον τομέα της πληροφορικής.

Άλλα ευρήματα από τη μελέτη:

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό είναι η Βουλγαρία [68%], η Ρουμανία [66%] και η Ελλάδα [57%]. Το χαμηλότερο ποσοστό πειρατείας σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο [21%], την Αυστρία [24%] και τις Σουηδία, Βέλγιο και Δανία με [25%] αντίστοιχα. Παρ’ όλο που οι 15 από τις συνολικά 25 Ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν το Δείκτη τους, ο μέσος όρος για την ΕΕ παρέμεινε σταθερός στο 35% σημειώνοντας οικονομικές απώλειες €10.044 δισ.
Από τις 110 χώρες που μελετήθηκαν, το ποσοστό Πειρατείας Λογισμικού μειώθηκε σε 57, σταθεροποιήθηκε σε 36 και αυξήθηκε μόνο σε 16. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η παγκόσμια αγορά Η/Υ αυξήθηκε ταχύτατα σε χώρες με υψηλά ποσοστά πειρατείας, ο παγκόσμιος Δείκτης για το 2008 αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 41%.
Η Ρωσία έκανε τη μεγαλύτερη πρόοδο παρουσιάζοντας μείωση 5% σε ένα μόλις χρόνο με 68% και συνολική μείωση 19 ποσοστιαίων μονάδων σε διάστημα έξι ετών.
Η ολοένα αυξανόμενη πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα αυξήσει την προσφορά πειρατικού λογισμικού. Στα επόμενα πέντε χρόνια, 460 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε ανερχόμενες χώρες θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η δε ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη στους καταναλωτές και τις μικρού μεγέθους εταιρείες που έχουν την τάση να σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κατοχής πειρατικού λογισμικού από τις επιχειρήσεις και τις κρατικές υπηρεσίες.

ΣΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: