Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές λειτουργούν σε όλο τον κόσμο


Η εταιρεία ερευνών και αναλύσεων Gartner, σε πρόσφατη έκθεσή της, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των PC εν λειτουργία έχει πλέον υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο. Οι ερευνητές της Gartner συγκεκριμενοποιούν τον παραπάνω αριθμό στα συστήματα που είναι σε χρήση [κι όχι στα ολοκληρωμένα συστήματα που έχουν διατεθεί στην αγορά], ενώ παρατηρούν ετήσια αύξηση κατά 12%. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2014 θα είναι σε λειτουργία περισσότεροι από 2 δισ. υπολογιστές.
Διόλου απρόσμενα, η εταιρεία εντοπίζει τα περισσότερα PC σε αστικές περιοχές ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών. Ο διευθυντής ερευνών της Gartner, George Shiffler ανέφερε χαρακτηριστικά "Οι ώριμες αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ, της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας κατέχουν προς το παρόν το 58% των εν λειτουργία υπολογιστών. Ωστόσο, αυτές οι αγορές αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Ο Shiffler επισήμανε ότι το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων οικονομικά χωρών έχει ήδη αρχίσει να κλείνει, και συνέχισε δηλώνοντας: "Περιμένουμε το ποσοστό διείσδυσης των PC στις αναπτυσσόμενες χώρες να διπλασιαστεί έως το 2013. Ο αντιπρόεδρος του τμήματος ερευνών της Gartner, Luis Anavitarter συμπλήρωσε: "Εκτιμούμε ότι οι υπό ανάπτυξη χώρες θα κατέχουν το 70% στο επόμενο δισεκατομμύριο υπολογιστών εν λειτουργία.
Οι σημαντικοί παράγοντες αύξησης της διείσδυσης στις υπό ανάπτυξη χώρες, σύμφωνα με τον Shiffler, είναι η ολοένα μεγαλύτερη επέκταση της ασύρματης συνδεσιμότητας και της ευρυζωνικότητας, η διάθεση φθηνότερων συστημάτων και η συνειδητοποίηση όλων των χωρών ότι οι υπολογιστές είναι σημαντικοί για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, ένα δισεκατομμύριο PC συνεπάγεται χιλιάδες τόνους μη ανακυκλώσιμων απόβλητων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Gartner Meik Escherich, από τα 180 εκατομμύρια PC που θα αντικατασταθούν αυτή τη χρονιά, τουλάχιστον τα 35 εκατομμύρια θα πεταχτούν στα σκουπίδια με τελείως μη οικολογικούς τρόπους.

Inquirer

Δεν υπάρχουν σχόλια: