Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Κακόφημα online σοκάκια


Πλασμένος «κατ εικόνα και καθ ομοίωσιν» της σκληρής, offline πραγματικότητας, ο Παγκόσμιος Ιστός είναι διάσπαρτος από κακόφημα online «σοκάκια» και επικίνδυνους για τον ανυποψίαστο επισκέπτη, ηλεκτρονικούς προορισμούς.

Κρυμμένοι πίσω από φαινομενικά άκακους ιστοχώρους, κυβερνοεγκληματίες παραμονεύουν, έτοιμοι να «μολύνουν» υπολογιστές, να εξαπολύσουν αθέλητους διαφημιστικούς βομβαρδισμούς (spam) και να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Ιστοσελίδες των οποίων η διεύθυνση καταλήγει σε .hk (Χονγκ Κονγκ), .cn (Κίνα) ή .info (information) εμφανίζουν, στατιστικά, τους μεγαλύτερους βαθμούς επικινδυνότητας και θα πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με έκθεση, η οποία είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζει τα πιο επίφοβα ή επιρρεπή σε απειλές ονόματα χώρου (domain names).

Η καλιφορνέζικη κατασκευάστρια αντιικού λογισμικού, McAfee, δημοσίευσε προ δεκαημέρου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τις δικές της, ιδιότυπες «ταξιδιωτικές οδηγίες» πλοήγησης στον κυβερνοχώρο, υπό μορφή έρευνας με τον τίτλο «Μapping the Mal Web».

Στο... μικροσκόπιο
Κοντά 10 εκατομμύρια ιστοσελίδες επιλεγμένες από μια δεξαμενή συνολικά 265 top-level domain names (έτσι ονομάζονται οι καταλήξεις στο τέλος μια ηλεκτρονικής διεύθυνσης, διακρίνονται σε γενικές και χωρικές) μπήκαν στο μικροσκόπιο της εταιρείας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές φιλοξενούν κακόβουλα προγράμματα (spyware, adware, ιούς) και αθέλητα pop-ups ή phishing scam.

«Το μεγάλο πλήθος ιστοσελίδων .cn και .info αποδίδεται στο ότι αυτά είναι κάποια από τα φθηνότερα ονόματα χώρου, με το .cn να πωλείται χονδρική έναντι 15 σεντς (0,16 ευρώ)», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Τζον Λέβιν.

Αντιθέτως, εκεί όπου για την κατοχύρωση ενός domain name απαιτούνται αποδείξεις, ονόματα και διαπιστευτήρια νομιμότητας, παρατηρείται περιορισμένη παραβατικότητα. Ενδεικτικά, οι περισσότερο ασφαλείς κυβερνοπροορισμοί εντοπίζονται σε Φιλανδία (.fi), Νορβηγία (.no), Σλοβενία (.si), Ιαπωνία (.jp), Αυστραλία (.au), Κολομβία (.co) και Βενεζουέλα (.ve), ενώ σχετικά άφοβα μπορεί να επισκέπτεται κανείς και τη διαδικτυακή Ελλάδα (.gr), καθώς η χώρα μας ξεχωρίζει ως η όγδοη ασφαλέστερη σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Στον τομέα των γενικών top-level domain names (.net, .com, .org κλπ.), περισσότερο επιρρεπείς σε εκδήλωση απειλών παρουσιάζονται οι ιστότοποι .info με το 11,7% αυτών να διαγιγνώσκεται ως επίφοβο.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ, ΚΙΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Η McAfee απεφάνθη πως το 19,2% των ιστοχώρων με κατάληξη .hk επιφυλάσσουν κάποιου είδους απειλή για τον χρήστη, γεγονός που καθιστά το Χονγκ Κονγκ τον πλέον επικίνδυνο τόπο του ψηφιακού βασιλείου. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Κίνα με το 11,8% των ιστοσελίδων κατάληξης .cn να κρύβουν κινδύνους.

Στη Γηραιά Ηπειρο, τα περισσότερο επιρρεπή σε παρανομίες ονόματα χώρου είναι αυτά της Ρουμανίας (.ro) και της Ρωσίας (.ru) ενώ πίσω στην Ασία, ιδιαίτερα επίφοβες κρίνονται οι ιντερνετικές επισκέψεις στις ηλεκτρονικές Φιλιππίνες (.ph).

Τα συνδικάτα του ηλεκτρονικού εγκλήματοςη«Οταν οι κυβερνοεγκληματίες συναντούν αντιστάσεις υπό μορφή περιορισμών και ελέγχων, απλά στρέφονται αλλού, σε ευκολότερους στόχους», εξηγεί ο Γκέοκ Μενγκ, επικεφαλής ερευνητικού τμήματος της McAfee.

Σημειωτέον, πως η εκάστοτε ιστοσελίδα δεν εδράζει απαραιτήτως εκεί όπου υποδηλώνει το χωρικό top-level domain name της. Κοινώς, τα «νήματα» ενός ιστοχώρου με κατάληξη .hk (Χονγκ Κονγκ), μπορεί κάλλιστα να «κινούνται» από τις ΗΠΑ ή ακόμη και την Ελλάδα.

Τα συνδικάτα του ηλεκτρονικού εγκλήματος επιλέγουν να κατοχυρώνουν ιστοτόπους εκεί όπου η διαδικασία κοστίζει λιγότερο και δεν συνεπάγεται περιορισμούς νομικής φύσης.

Ως εκ τούτου, ένα μικρό κομμάτι γης στο Ν.Ειρηνικό με πληθυσμό 1.500 κατοίκους ονόματι Τοκελάου (.tk) ήταν ο πιο επικίνδυνος ιντερνετικός προορισμός πέρυσι, καθώς η κατοχύρωση domain name εκεί ήταν δωρεάν και ανώνυμη. Κατά ανάλογο τρόπο, στο Χονγκ Κονγκ, ένας ιδιώτης ήταν σε θέση μέχρι πρόσφατα να κατοχυρώσει πολλά ονόματα ταυτοχρόνως.

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΙΑ

* Χονγκ Κονγκ (.hk)
* Κίνα (.cn)
* Φιλιππίνες (.ph)
* Νησιά Κόκος και
* Κήλινγκ (.cc)
* Σαμόα (.ws)

ΣΕ Μεση ΑΝΑΤΟΛΗ, ΕΥΡΩΠΗ, ΑΦΡΙΚΗ

* Ρουμανία (.ro)
* Ρωσία (.ru)
* Ουκρανία (.ua)
* ΓΕΝΙΚΑ
* Information (.info)
* Network (.net)
* Families/Individuals (.name)

Προσοχή στα e- φαρμακεία
Ο χώρος της online διακίνησης φαρμακευτικών σκευασμάτων φέρεται να βρίθει απατεώνων. «Εάν αναζητείτε απεγνωσμένα φθηνά φάρμακα και το ιντερνετικό φαρμακείο τελειώνει σε .cn, απλά μην αγοράσετε», προειδοποιεί ο συντάκτης της έκθεσης, Σέιν Κιτς.

Κάτω από 5%
Από τους εξαιρετικά πολυπληθείς .com, ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 5% κρίθηκε επικίνδυνο, ενώ οι ιστοχώροι .edu και .gov χαίρουν σχεδόν απόλυτης ασφαλείας.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Οι πολίτες του διαδικτύου για να προστατευθούν απέναντι στους ποικίλους online κινδύνους, καλούνται να πλοηγούνται με προσοχή, αφού προηγουμένως εφοδιαστούν με firewall, antispyware και όχι ένα, αλλά 2 προγράμματα καταπολέμησης ιών τα οποία θα ανανεώνουν τακτικά.

Ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: