Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Η Intel στρέφεται στην τεχνολογία ηλιακής ενέργειας


Με στόχο να ενθαρρύνει νέους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και μεγαλύτερη ζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Intel Corporation κινεί διαδικασίες εντός του Ομίλου New Business Initiatives της Intel για τη σύσταση ανεξάρτητης εταιρείας με την επωνυμία SpectraWatt Inc. Η Intel Capital, ο παγκόσμιος επενδυτικός οργανισμός της Intel, ηγείται μιας επένδυσης 50 εκατομμυρίων δολαρίων στη SpectraWatt, στην οποία συμμετέχουν η Cogentrix Energy, LLC, θυγατρική του Ομίλου Goldman Sachs, Inc., η PCG Clean Energy and Technology Fund ["CETF"] και η Solon AG. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008.
Η SpectraWatt θα κατασκευάζει και θα προμηθεύει φωτοβολταϊκά κελιά σε κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών. Σε συνδυασμό με την επικέντρωσή της σε τεχνολογίες ηλιακών κελιών, η SpectraWatt θα συγκεντρώσει τις προσπάθειες ανάπτυξης και στη βελτίωση των υπαρχόντων κατασκευαστικών διαδικασιών και δυνατοτήτων, ώστε να μειώσει το κόστος παραγωγής φωτοβολταϊκής ενέργειας. Η SpectraWatt υπολογίζει να "μπει" στις προηγμένες εγκαταστάσεις κατασκευής και τεχνολογικής ανάπτυξης της εταιρείας στο Όρεγκον κατά το δεύτερο μισό του 2008, ενώ οι πρώτες αποστολές προϊόντων αναμένονται κατά τα μέσα του 2009.
"Η SpectraWatt αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα τεχνολογίας που προέκυψε από επιχειρηματικές προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της Intel", δήλωσε ο Arvind Sodhani, Πρόεδρος της Intel Capital και executive vice president της Intel. "Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί σημαντική επένδυση για την Intel Capital στον ολοένα αναπτυσσόμενο τομέα της καθαρής τεχνολογίας κι ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξή της".
Η Intel έχει μια μακρά ιστορία δέσμευσης απέναντι στο περιβάλλον, έχοντας πρώτη εφαρμόσει τεχνολογικές καινοτομίες εξοικονόμησης ενέργειας στα προϊόντα και τις λειτουργίες της. Η σύσταση μίας μικρής ηλιακής επιχείρησης εντός της Intel είναι απολύτως σύμφωνη με τη φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει η εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και με την αναζήτηση new business ευκαιριών. Η Intel παραμένει αφοσιωμένη στη δέσμευση που ανέλαβε το 2004 να μειώσει το συνολικό ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο έως 30% μέχρι το 2010, ενώ πρόσφατα παρουσίασε μικροεπεξεργαστές χωρίς μόλυβδο κι αλογόνο. Επιπλέον, η Intel βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση της λίστας Green Power της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, ως ο μεγαλύτερος αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας.

Intel

Δεν υπάρχουν σχόλια: