Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Εκτυπωτές laser κατηγορούνται για παράνομο download αρχείων


Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, αποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται από τις δισκογραφικές εταιρείες [και όχι μόνο] για την εύρεση όσων κατεβάζουν παράνομα από το Internet προστατευμένα με copyright αρχεία, μπορούν εύκολα να "ξεγελαστούν" και να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.
Οι σχετικές έρευνες έγιναν τον Αύγουστο του 2007 και το Μάιο του 2008, για να ελεγχθεί ποιοι χρησιμοποιούν τα δίκτυα BiTorrent και τι αρχεία ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Για να εκτιμήσουν οι ερευνητές την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών anti-P2P που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό όσων κατεβάζουν παράνομα από το Web [μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται ευρέως από εταιρείες καταπολέμησης της πειρατείας, οι οποίες δρουν κατ' εντολή των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών ψυχαγωγίας] χρησιμοποίησαν ειδικά bots. Αυτά τα bots, αν και δε συμμετείχαν ενεργά στο κατέβασμα/ανέβασμα αρχείων, δέχθηκαν περί τις 400 προειδοποιήσεις για παράνομο κατέβασμα αρχείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση τριών εκτυπωτών laser του δικτύου του πανεπιστημίου, που, επειδή συμπεριλαμβάνονταν στα settings των bots, δέχθηκαν και αυτοί προειδοποιήσεις για παράνομη διανομή προστατευμένων με copyright αρχείων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, επειδή οι μηχανισμοί εντοπισμού όσων κατεβάζουν παράνομα αρχεία περιορίζονται στο IP [το οποίο μπορεί εύκολα να διαστρεβλωθεί], μπορούν εύκολα να "ξεγελαστούν", εμπλέκοντας ακόμα και χρήστες που καμία σχέση δεν έχουν με παράνομο κατέβασμα αρχείων.
Ως γνωστόν, οι αμερικανικές ενώσεις Motion Picture Association of America [MPAA], Entertainment Software Association [ESA] και Recording Industry Association of America [RIAA] στέλνουν κάθε εβδομάδα εκατοντάδες προειδοποιήσεις σε Αμερικανούς χρήστες του Internet για το download αρχείων προστατευμένων με copyright.


New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: