Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Η Microsoft πρέπει να αλλάξει ριζικά τα Windows


Οι φήμες για εκ βάθρων αλλαγές στην επερχόμενη έκδοση των Windows γίνονται όλο και πιο έντονες τον τελευταίο καιρό. Μετά την αναταραχή που προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση των προβλέψεων από γνωστές εταιρείες ερευνών αγοράς, που μιλούν για μια "κατάρρευση" των Windows, αργά ή γρήγορα, έρχεται η δήλωση ενός Αμερικανού καθηγητή στην εφημερίδα New York Times να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Ο Randall Stross, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο San Jose της Καλιφόρνια, βλέπει ως μοναδική λύση για τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Microsoft, ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν. Και αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες διότι τα Windows με το πέρασμα του χρόνου έχουν μετατραπεί σε ένα γίγαντα με ξύλινα πόδια, καθώς βασίζονται σε μια παλαιωμένη βάση.
Παράλληλα, γίνονται όλο και πιο έντονα τα σχεδιαστικά προβλήματα που προκύπτουν, καθώς τα Windows δεν έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορούν να σηκώσουν τόσο βάρος. Σύμφωνα με τoν Stross, ο ρυθμός ανάπτυξης των Windows είναι τόσο αργός που το λειτουργικό της Microsoft θα ξεπεραστεί από το Mac OS X και το Linux.
Ο ίδιος επικρίνει τα σχέδια της Microsoft για τα Windows 7, που αναπτύσσονται στην ίδια βάση με τα Windows Vista και Server 2008, με το λάθος, κατά την άποψή του, τρόπο. Αυτή η φιλοσοφία σχεδιασμού αποτελεί στην ουσία το πρόβλημα και όχι τη λύση του. Αν και υπάρχουν προτάσεις στη Microsoft για να δοθεί τέλος στη παλιά φιλοσοφία σχεδιασμού, αυτές έχουν απομονωθεί στο ερευνητικό τμήμα και δεν έχουν περάσει στην ομάδα ανάπτυξης των Windows.
Ως παράδειγμα μιας επιτυχημένης εκ βάθρων αλλαγής ο Stross ανέφερε το Apple Mac OS X. Κατά την άποψη του Αμερικανού καθηγητή, η Microsoft πρέπει να παραδειγματιστεί από το σχεδιασμό του λειτουργικού συστήματος της Apple. Ένα νέο λειτουργικό, στο στιλ των "Windows OS X", που θα δίνει βαρύτητα στο ίδιο το λειτουργικό και όχι στο φόρτωμα με πολλές λειτουργίες που κάνεις δε χρησιμοποιεί, είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Microsoft.

New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: