Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Σταθερά ανοδικοί ρυθμοί για την ψηφιακή Ελλάδα

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κυμαίνεται πλέον το ψηφιακό προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν περισσότερους από 10 εργαζομένους, όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της ετήσιας μέτρησης των δεικτών των πρωτοβουλιών eEurope και i2010, που ανακοίνωσε πρόσφατα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Αντίθετη, όμως, είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 9 εργαζομένους, καθώς αυτές κάθε άλλο παρά κοντά στη σύγκλιση με την Ευρώπη βρίσκονται.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που αφορούν τη χρήση του Διαδικτύου από τους πολίτες και δη τη νέα γενιά, ενώ η ηλικιακή ομάδα 35-54 εξακολουθεί να μην υιοθετεί τις νέες τεχνολογίες. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για το 2007, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, ικανοποιώντας το σχετικό στόχο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Θετικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί στο 11,7%, τη στιγμή που ο μέσος ετήσιος ρυθμός της Ευρώπης [ΕΕ-27] είναι στο 6%. Όσον αφορά τη συχνότητα χρήσης, 1 στους 4 Έλληνες χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο εβδομαδιαίως. Σε ετήσια βάση, η εβδομαδιαία χρήση έχει αυξηθεί 18,5% κατά μέσο όρο, μεταβολή που συνεπάγεται μείωση της απόκλισης που υπήρχε ανάμεσα στους συχνούς χρήστες και τους χρήστες τριμήνου.

Όσο για την "ταυτότητα" των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου, αυτοί εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο νέοι άνδρες, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που κατοικούν σε αστικά κέντρα. Επιπρόσθετα, στις νεαρές ηλικίες παρατηρείται έντονη χρήση ακόμη και σε άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις νέες γενιές το επίπεδο εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες είναι υψηλότερο, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο.

Όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου ανά περιφέρεια, σημαντικές αυξήσεις διαπιστώθηκαν στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη, η διείσδυση του Διαδικτύου ενισχύθηκε το 2007 κατά 6,5% σε σχέση με το 2006.

Το 94,2% των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 27,7% των εργαζομένων τους το χρησιμοποιεί καθημερινά. Τέλος, σημαντική αύξηση στη χρήση των νέων τεχνολογιών παρατηρήθηκε και στις επιχειρήσεις με 1 έως 9 εργαζομένους.

Daily Resellers Network

Δεν υπάρχουν σχόλια: