Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Η κατάσταση του Internet

Οι εποχές που οι ΗΠΑ κυριαρχούσαν στο Διαδίκτυο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η νέα αναφορά State of the Internet της εταιρείας comScore είναι ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στο Internet σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ το 1996 τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ήταν online, προέρχονταν από τις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 23%, με το 77% του online πληθυσμού να προέρχεται από άλλες χώρες, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τους περισσότερους χρήστες online [162 εκατομμύρια ανά μήνα].
Η Κίνα ακολουθεί στενά τις ΗΠΑ, έχοντας 96 εκατομμύρια χρήστες online. Στην Κίνα επίσης, οι τοπικές μηχανές αναζήτησης [TenCent, Baidu, Sina] προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό γηγενών χρηστών απ' ό,τι οι κολοσσοί Yahoo, Microsoft και Google, ενώ και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, τα websites με τις περισσότερες επισκέψεις έχουν επίσης εθνική προέλευση.
Η κατηγορία sites με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι τα κοινωνικά δίκτυα, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 60%. Ωστόσο, στον τομέα της διείσδυσης, βρίσκονται πίσω από τα sites φιλοξενίας φωτογραφιών, τα sites ψυχαγωγίας, τις μηχανές αναζήτησης και τα portals. Το Facebook ήταν αυτό που σημείωσε την πιο γρήγορη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι πλέον πολύ κοντά στο MySpace.
Στον τομέα της αναζήτησης, η Google εξακολουθεί να είναι ο βασιλιάς, κρατώντας μερίδιο 62% σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ στις ΗΠΑ κατέχει μερίδιο 53%, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 90%.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάζεται στην έρευνα είναι η εκτιμώμενη δύναμη που θα είχε η Microsoft αν ενωνόταν τελικώς με τη Yahoo. Η νέα οντότητα θα είχε 173 εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο, 10% όλων των page views, 32% μερίδιο στην αναζήτηση.

TechCrunch

Δεν υπάρχουν σχόλια: