Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Η Κίνα μπλοκάρει την πρόσβαση στο YouTube

Το YouTube έρχεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπο με κυβερνητικές πολιτικές. Αυτήν τη φορά είναι η Κίνα η χώρα που εμποδίζει τους πολίτες της να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, μπλοκάροντας την πρόσβαση σε αυτήν. Η κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης έγινε το απόγευμα της Κυριακής, ως αντίδραση σε δεκάδες videos που έδειχναν διαμαρτυρίες Θιβετιανών και φιλοξενούνταν στο YouTube. Προφανής στόχος της ενέργειας ήταν να μη μάθουν οι Κινέζοι για τις διαμαρτυρίες των Θιβετιανών εναντίον της κινεζικής κυριαρχίας, που έγιναν την Παρασκευή στη Λάσα.

Τα συγκεκριμένα videos αποτελούνταν από ρεπορτάζ ξένων δικτύων για τις ταραχές και τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Θιβέτ. Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε σχολιασμό του γεγονότος, αλλά το μπλοκάρισμα των ξένων δικτύων ενημέρωσης και των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συχνό φαινόμενο όταν αυτά μεταδίδουν ειδήσεις, videos ή φωτογραφίες που αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η Κίνα έχει τουλάχιστον 210 εκατομμύρια χρήστες του Internet και αναμένεται σύντομα να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση του καταλόγου των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών.


Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: