Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Ρομπότ-έντομα για τους στρατούς των ΗΠΑ και Βρετανίας


Τα βρετανικά και αμερικάνικα στρατεύματα είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον να έχουν στο πλευρό τους "διμοιρίες" ρομποτικών "εντόμων" – τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων BAE Systems, που προωθεί τη χρήση ηλεκτρονικών αραχνών, φιδιών και άλλων ανατριχιαστικών κατασκευών, που υποτίθεται ότι θα σώσουν τις ζωές των στρατιωτών.
Τα μικρά ηλεκτρονικά "πλάσματα" θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύουν ή ακόμα και να "διαισθάνονται" διάφορους κινδύνους, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη βιοχημικών όπλων, και φυσικά να αποστέλλουν αυτές τις ζωτικής σημασίας πληροφορίες στα ένοπλα τμήματα πριν τα τελευταία επιχειρήσουν να μπουν στις επικίνδυνες ζώνες.
Οι στρατιώτες θα κουβαλούν τα ρομποτικά έντομα μαζί τους και θα τα στέλνουν ως ανιχνευτές σε κτίρια, σπηλιές και εχθρικά κρησφύγετα, πιθανώς επιτυγχάνοντας, πέρα από την έγκυρη καταγραφή όλων των απειλών, και τον εκφοβισμό των αντίπαλων [που ξαφνικά θα νομίζουν ότι βρίσκονται στα γυρίσματα του τρίτου sequel του Starship Troopers].
Η BAE Systems ανακοίνωσε πως έχει ήδη έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο αξίας 19 εκατομμυρίων λιρών με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ υπολογίζει ότι τα πρώτα δείγματα θα "αναλάβουν καθήκοντα" προς το τέλος του 2008. Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι το ιδιαίτερο χαμηλό κόστος κατασκευής τους, αφού, σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε ρομπότ στοιχίζει μόλις 100 λίρες.
Η άποψη μας: Φήμες πως ο Οσάμα έχει ήδη κατασκευάσει ηλεκτρονικές μυγοσκοτώστρες και ψηφιακά αεροζόλ κρίνονται ανακριβείς.

Inquirer

Δεν υπάρχουν σχόλια: