Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Τι φταίει για τις δυσλειτουργίες του SP3


Η Microsoft δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσει λύση σε όλους τους χρήστες των Windows XP που αντιμετώπισαν [και αντιμετωπίζουν] προβλήματα μετά την εγκατάσταση του SP3. Στο μεταξύ, στα διάφορα τεχνολογικά fora του Web δημοσιεύονται ποικίλα hacks [workarounds] για τη διόρθωση των προβλημάτων, ενώ οι φήμες θέλουν τα πιο σοβαρά bugs να εντοπίζονται μόνο σε συστήματα με επεξεργαστές της AMD.
Ο αρκετά γνωστός blogger [με θεματολογία εξειδικευμένη στα Windows] και πρώην υπάλληλος της Microsoft, Jesper Johansson ισχυρίζεται, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη είδηση, ότι το πρόβλημα αφορά μόνο συστήματα με επεξεργαστές της AMD και έριξε την ευθύνη στους κατασκευαστές OEM -κυρίως την HP- που χρησιμοποίησαν το ίδιο image με αυτό για τα συστήματα Intel.
"Μια και το image είναι κοινό για επεξεργαστές Intel και AMD, όλοι έχουν τον driver intelppm.sys εγκατεστημένο και ενεργό. Ο εν λόγω driver παρέχει λειτουργίες διαχείρισης ενέργειας σε συστήματα με επεξεργαστές Intel. Σε έναν υπολογιστή AMD, ο αντίστοιχος driver είναι ο amdk8.sys", δήλωσε σχετικά ο Johansson.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αυτή η παρατυπία εμποδίζει τους υπολογιστές με εγκατεστημένο το SP3 να κάνουν επιτυχή επανεκκίνηση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν ούτε καν να μπουν σε ασφαλή λειτουργία [Safe Mode] για να επιλύσουν τα προβλήματα.
Από την άλλη πλευρά, αναγνώστης του The Register επεσήμανε ότι το πρόβλημα μάλλον οφείλεται στο ότι η Microsoft μάλλον δεν μπορεί να παρέχει το σωστό αριθμό updates μέσω της "αυτόματης" έκδοσης της τελικής έκδοσης του SP3 [δηλαδή της έκδοσης που διατίθεται μέσω του Windows Update].
"Διαπίστωσα ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει αν κατεβάσει κανείς το ISO image του SP3 με μέγεθος 554MB. Σε αυτήν την περίπτωση η εγκατάσταση του Windows XP SP3 δεν παρουσιάζει δυσλειτουργίες ούτε σε συστήματα με επεξεργαστές AMD. Αν κάποιος χρησιμοποιήσει το online update και κατ' επέκταση την έκδοση των 316MB τότε παρουσιάζονται τα προβλήματα".
Η δική μας εμπειρία: Εγκαταστήσαμε την περασμένη Πέμπτη το SP3 σε ένα απόλυτα σταθερό σύστημα Windows XP Pro με επεξεργαστή AMD, μέσω του Microsoft Update. Παρ' ότι δεν αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με την αδυναμία εκκίνησης, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους ορισμένες δικτυακές εφαρμογές [Internet Explorer, Fresh Downloader, Firefox, Azureus αλλά και όσες εφαρμογές διαθέτουν λειτουργίες αυτόματης ανανέωσης], και χωρίς να είναι ενεργό κάποιο firewall, έχαναν μετά από λίγο διάστημα την σύνδεσή τους με το Διαδίκτυο. Το network diagnostics των Windows XP υπέδειξε αρχικά πρόβλημα με το Winsock [που δεν υπήρχαν στο παρελθόν] και "ανέλαβε" να το διορθώσει. Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα σύνδεσής με το Διαδίκτυο συνεχίστηκαν. Στις προσπάθειες μας να "διορθώσουμε" το πρόβλημα, δεν έλειψαν οι μπλε οθόνες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι δυσλειτουργίες του SP3 είναι εγγυημένες για όσους διαθέτουν συστήματα με επεξεργαστές AMD. Ωστόσο, σας συνιστούμε να το αποφύγετε.

Register

Δεν υπάρχουν σχόλια: