Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

To ασύρματο broadband φοβούνται


Πολλοί γιατροί εκφράζουν ανησυχίες πως πιθανή αξιοποίηση των μη δεσμευμένων ερτζιανών κυμάτων για την παροχή υπηρεσιών Internet υψηλών ταχυτήτων μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Συγκεκριμένα, η American Society of Healthcare Engineering, όργανο της Ένωσης Αμερικάνικων Νοσοκομείων [American Hospital Association], ισχυρίζεται ότι τα σήματα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της κατάστασης των ασθενών μπορούν να χαθούν εξαιτίας της παρεμβολής. Ειδικότερα, η χρήση αδέσμευτων καναλιών για μετάδοση δεδομένων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μη δυνατότητα παρακολούθησης των σφυγμών της καρδιάς, των επιπέδων οξυγόνου και άλλων κρίσιμων στοιχείων.

Αν παρουσιαστεί πρόβλημα στις ιατρικές συσκευές –έστω και στιγμιαίο– αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ιδιαίτερα σημαντικών πληροφοριών για την κατάσταση των ασθενών. Η κατασκευάστρια εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων GE Healthcare είχε ζητήσει από το FCC [Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών] να “προχωρήσει με σύνεση”, όταν άρχισε να επιτρέπει την αξιοποίηση ανενεργών καναλιών για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών Internet.

Από την δεκαετία του '80, τα νοσοκομεία αξιοποιούν τα κανάλια 33 έως 36 για τη λειτουργία ασύρματων συσκευών παρακολούθησης της κατάστασης των ασθενών [αν και χωρίς την έγκριση της FCC]. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το κανάλι 37, το οποίο αξιοποιείται αποκλειστικά για ιατρικές συσκευές.

Inquirer

Δεν υπάρχουν σχόλια: