Κυριακή 25 Μαΐου 2008

OLPC, η 2η γενιά


Tο One Laptop per Child Foundation ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου πριν μερικές μέρες τα μελλοντικά του σχέδια για το OLPC. Η δεύτερη γενιά, με την ονομασία XO-2, που παρουσιάστηκε, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Αν και δεν ανακοινώθηκαν πολλές λεπτομέρειες γύρω από το hardware που θα χρησιμοποιεί, έγινε γνωστό ότι θα διαθέτει διπλές οθόνες αφής, θα έχει περίπου το μισό μέγεθος από το αρχικό και θα είναι αναδιπλούμενο σαν e-book.
Οι οθόνες αποτελούν προϊόν ανάπτυξης της εταιρείας Pixel Qi και θα μπορούν να παίξουν το ρόλο δεξιάς και αριστερής σελίδας, όταν κάποιος κρατάει το laptop κάθετα, ή της ενιαίας επιφάνειας, σε tablet mode. Επιπλέον, το XO-2 θα έχει ακόμα μικρότερη κατανάλωση με στόχο τα 2-4Watt, δηλαδή 10 φορές μικρότερη από εκείνη του σημερινού. Σύμφωνα με τον κύριο Negreponte, ο στόχος είναι το XO-2 να βγει στην αγορά μέχρι το 2010 με τιμή 75 δολάρια.
Όσο για το λόγο της πρόωρης ανακοίνωσής του; Η αντιγραφή. Οι ιθύνοντες του OLPC Foundation ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρουν μιμητές, ώστε να κυκλοφορήσουν ακόμα περισσότερα φθηνά laptops.

Gizmondo

Δεν υπάρχουν σχόλια: