Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Ready Boost σε Vista και XP


Η τεχνολογία Ready Boost εμφανίστηκε στα Vista αλλά αξιοποιείται άνετα και στα XP με το SP3. Αξίζει να αναφερθεί ότι με την πληθώρα των USB flash disc, επεκτείνονται περισσότερο οι δυνατότητες του PC με έμφαση στην ταχύτητα και μακάρι να αξιοποιείτο ως κεντρική μνήμη του συστήματος. Ας δούμε ορισμένα κόλπα για όλους...


Τα Windows Vista, μέσω της τεχνολογίας ReadyBoost μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο χώρο ενός flash drive σαν «εσωτερική μνήμη» RAM, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις του συστήματος να βελτιώνονται αισθητά. Στα Windows XP ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα eBoostr, το οποίο λειτουργεί όπως περίπου το ReadyBoost στα Vista και προσφέρει και αυτό βελτιωμένες επιδόσεις. Για να μπορέσετε να ωφεληθείτε από την τεχνολογία ReadyBoost στα Windows Vista, θα πρέπει το PC σας να διαθέτει μια ελεύθερη θύρα USB 2.0 και να έχετε και ένα flash drive USB 2.0, χωρητικότητας τουλάχιστον 256MB (προτείνεται 2-4 GB), το οποίο υποστηρίζει την τεχνολογία ReadyBoost (το κόστος τους κυμαίνεται στα 20 ευρώ).

Εισάγετε το flash drive στη θύρα USB 2.0 του PC (αν έχετε ενεργοποιημένο το Windows Autoplay) και από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε Speed up my computer. Αν το Windows Autoplay δεν είναι ενεργό, τότε κάντε διπλό κλικ στο My Computer, εντοπίστε το flash drive, κάντε δεξί κλικ επάνω του και επιλέξτε Properties. Από το παράθυρο των ιδιοτήτων (properties) του USB drive σας, επιλέξτε την καρτέλα ReadyBoost. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο το Use this device και στη συνέχεια μπορείτε να καθορίσετε πόση μνήμη θα χρησιμοποιήσει το PC σας από το USB flash drive. Φροντίστε από πριν το USB flash drive να διαθέτει αρκετό ελεύθερο χώρο, ώστε το ReadyBoost να λειτουργήσει σωστά και να μπορέσετε να έχετε ουσιαστική βελτίωση στις επιδόσεις του PC σας. τεχνολογία ReadyBoost δεν υποστηρίζεται από τα Windows XP, ωστόσο μπορείτε να κάνετε κάτι αντίστοιχο με το ReadyBoost χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα eBoostr.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση www.eboostr.com, όπου μπορείτε να το κατεβάσετε, ενώ, όπως θα δείτε, υποστηρίζει και την ελληνική γλώσσα. Δυστυχώς, το eBoostr δεν είναι δωρεάν, αλλά η δοκιμαστική έκδοση σας δίνει τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσετε 4 ώρες, μετά από κάθε εκκίνηση ή επανεκκίνηση του PC σας. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα ?19 και μπορείτε να το αγοράσετε μόνον online από το site του κατασκευαστή (πληρωμή μέσω Paypal). Στο site του eBoostr, επιλέξτε Download από το οριζόντιο μενού στο πάνω μέρος, και από τη σελίδα που εμφανίζεται πατήστε το κουμπί Download. Επιλέξτε Αποθήκευση και ορίστε τοποθεσία αποθήκευσης στο σύστημά σας (π.χ. στην επιφάνεια εργασίας). Τρέξτε το αρχείο eBoostr.exe, επιλέξτε γλώσσα εγκατάστασης και συνεχίστε τη διαδικασία εγκατάστασης πατώντας διαδοχικά Next. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγκατάστασης, θα σας ζητηθεί να γίνει επανεκκίνηση των Windows, την οποία καλό είναι να κάνετε πριν "τρέξετε" την εφαρμογή. Μετά την επανεκκίνηση, το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα. Αν έχετε "κατεβάσει" τη δοκιμαστική έκδοση του eBoostr, τότε θα εμφανιστεί η παραπάνω εικόνα, η οποία αναφέρει ότι η έκδοση που έχετε είναι δοκιμαστική και θα σας ρωτάει αν θέλετε να αγοράσετε την κανονική έκδοση. Στο συγκεκριμένο παράθυρο εμφανίζεται και ο χρόνος που απομένει από τις 4 ώρες χρήσης, που σας επιτρέπει η δοκιμαστική έκδοση. Για να ανανεωθεί το "τετράωρό" σας, μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση των Windows. Για να συνεχίσετε, πατήστε το κουμπί Συνέχιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: