Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Η Microsoft απέσυρε την προσφορά εξαγοράς της Yahoo


Την Κυριακή, η Microsoft εγκατέλειψε οριστικά κάθε προσπάθεια εξαγοράς της Yahoo! μετά από βραχύχρονες τελικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες αύξησε την προσφορά της από τα 44,6 δισ. δολάρια κατά 4 επιπλέον δισεκατομμύρια. Η Microsoft εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συμφωνία θα είχε κάποια λογική, αλλά όχι στην τιμή που καθόρισε το διοικητικό συμβούλιο της Yahoo!, δηλαδή 5 δισ. δολάρια ακόμη. Παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η Microsoft δε θα κινηθεί σε επιθετική εξαγορά της Yahoo!, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα ωθούσε τη διοίκηση της τελευταίας σε τακτικές "καμένης γης".
Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η τιμή της μετοχής της Yahoo! θα πέσει κατά πολύ, ενώ αντίθετα η τιμή μετοχής της Microsoft θα αυξηθεί [αλλά ελάχιστα]. Όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει για τη Microsoft η ατυχής έκβαση της όλης υπόθεσης, παρ' ότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί από μόνη της να εμφανιστεί ανταγωνιστική στις υπηρεσίες Internet, υπολείπεται κατά πολύ της Yahoo! -πόσο δεν μάλλον της Google- στα έσοδα από αυτήν την αγορά. Μπορεί, βέβαια, να αγοράσει την AOL ή ακόμα και το Facebook [σε αστρονομική τιμή]. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι κινήσεις δε θα αλλάξουν τη θέση της στην online αγορά [δηλαδή την 3η], κάτι που θα συνέβαινε αν είχε επιτευχθεί η εξαγορά της Yahoo! [αφού αυτόματα θα την καθιστούσε δεύτερη και άκρως ανταγωνιστική απέναντι στην Google].
Όσον αφορά στις οικονομικές απαιτήσεις της Yahoo!, ο Ballmer δήλωσε σχετικά: "Πιστεύουμε ότι οι απαιτήσεις της Yahoo! δεν έχουν λογική – τουλάχιστον για μας. Είναι προς το συμφέρον των μετόχων και των υπαλλήλων της Microsoft να αποσύρουμε την πρότασή μας".

Register

Δεν υπάρχουν σχόλια: