Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Αόρατο.. τεχνολογικό Μέλλον την 10ετία


ΟΙ εκπλήξεις των τεχνολογιών του απώτερου μέλλοντος αναλύθηκαν σε έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από έγκριτους επιστήμονες. Τα βασικά του σημεία καταγράφονται παρακάτω σε ένα κόσμο αόρατο σήμερα σε όλους μας, αλλά όταν χρησιμοποιείται από την τεχνολογία σίγουρα θα βελτιώσουν την ζωή μας αρκεί μέχρι τότε να μην έχουμε καταστρέψει το περιβάλλον που ζούμε. Ας τις δούμε:

Έκπληξεις από τα σωματίδια
Συνδυάζοντας τις ογκώδεις ποσότητες στοιχείων, αλλά και τις ιδέες βασισμένες στην ανθρώπινη ψυχολογία, και την εκμάθηση μηχανών μπορούν να βοηθήσουν να διαχειριστούν τα εκπληκτικά γεγονότα, λέει ο Eric Horvitz αναφορικά με τις μικρές συσκευές που θα μας συντροφέυουν στο μέλλον και θα παράγουν ευφυία.
Αιώνια τσιπ Η ετιαρεία Krishna Palem υπολογίζει ότι με διάφορες τεχνικές εφαρμοσμένες σε πρωτοποριακά τσιπ θα μπορούσε να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής μπαταρίας στις κινητές συσκευές -και ίσως την διάρκεια του νόμου Moore- επίσης. Τα επόμενα χρόνια θα μιλάμε για τσιπάκια στο μέγεθος μιας τρίχας του κεφαλιού μας με ουτοπικά μεγέθη για τα σημερινά δεδομένα αλλά και για τους επονομαζόμενους κβαντικούς υπολογιστές αποκαλύπτοντας Νόμους της φυσικής που δεν έχουμε κάν προσεγγίσει ακόμα στον ορατό κόσμο μας, οπότε πλέον η τεχνητή νοησμοσύνη έστω και ελεγχόμενη θα προκαλέσει μια νέα επανάσταση...
NanoRadio Τα μικροσκοπικά ραδιόφωνα του Alex Zettl's, που χτίστηκαν από τα nanotubes, θα μπορούσαν να βελτιώσουν όλα από τα τηλέφωνα κυττάρων στα ιατρικά διαγνωστικά. Άρα το ανθρώπινο σώμα κάλλιστα θα μπορου΄σε να παρομοιαστεί με ένα ραδιο πομπό.
Ασύρματη δύναμη Ο γνωστός φυσικός Marin Soljacic εργάζεται προς έναν κόσμο της ασύρματης ηλεκτρικής ενέργειας. Η εποχή αυτή πιθανον να μην είναι αρκετά μακριά σε σχέση με σήμερα αφού ήδη υκλοφορούν ασύρματοι φορτιστές για φορητές συσκευές και υπολογίζεται ότι ως του χρόνου θα δούμε σε εφαρμογή το ασύρματο USB. Ατομικά μαγνητόμετρα Οι μικροσκοπικοί magnetic-field John Kitching's αισθητήρες θα πάρουν MRI όπου το δεν πηγαίνουν ποτέ πριν. Άρα θα μετράμε εντάσεις και πεδία που μέχρι πρότινος αποτελούσαν μακρινό όνειρο. Σε μη απευθείας σύνδεση εφαρμογές Ιστού Ο Kevin θεωρεί ότι οι υπολογίζοντες εφαρμογές θα γίνουν ισχυρότερες όταν εκμεταλλεύονται τη μηχανή αναζήτησης και τον υπολογιστή γραφείου. Το επόμενο web 3.0 σίγουρα θα είναι τελείως διαφορετικό αφού όλες οι φορητές, μικρές και όχι μόνο συσκευές θα αποτελούν μέρος του Παγκόσμιο Ιστού.
Κρυσταλλολυχνίες Graphene Μια νέα μορφή του άνθρακα από Walter του εξερευνητή de Heer της Georgia Tech θα μπορούσε να οδηγήσει στους ταχείς, συμπαγείς επεξεργαστές υπολογιστών. Οι επεξεργαστές απο τα σημερινά νανόμετρα θα διέλθουν σε άλλο επίπεδο ξεπερνώντας ακόμα και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Connectomics Το Ινστιτιούτο Jeff Lichtman ελπίζει να διευκρινίσει την ανάπτυξη και την ασθένεια εγκεφάλου με τις νέες τεχνολογίες που φωτίζουν τον Ιστό των νευρικών κυκλωμάτων. Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος παραμένει ανεξήγητο μυστήριο και χωρίς σπουδαία χαρτογράφηση εικάζεται ότι μπορούν να θεραπευτούν εκφυλιστικές ασθένεεις του εγκεφάλου αλλά και να μάθουν τον τρόπο λειτουργίας του. Κύτταρα πραγματικότητας Ενα Αμμώδες υλικό που αποκαλείται Pentland χρησιμοποιεί τα στοιχεία που συγκεντρώνονται με βάση την δομή των κυττάρων για να μάθουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη ανθρώπινη συμπεριφορά. Με τον τρόπο αυτό θα μελετηθεί καλύτερα η κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου αλλά οι επιστήμονεςπ λέον εισέρχονται περα απο το κυτταρικό επίπεδο.
Κυτταρολυτικά ένζυμα Η Frances Arnold σχεδιάζει τα καλύτερα ένζυμα για την κατασκευή των βιολογικών καυσίμων από την κυτταρίνη. Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της επιστήμης είναι η επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής αφού η τεχνολογία και η βιο ιατρική είναι κλάδοι αλληλένδετοι μεταξύ τους και μάλιστα τα περισσότερα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι ιατρικού περιεχομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: