Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Εκλογές με άρωμα... Linux


Το ανώτατο εκλογοδικείο της Βραζιλίας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι στις επικείμενες εκλογές στη χώρα θα χρησιμοποιηθούν 430.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με GNU/Linux και εφαρμογές ψηφοφορίας ανοικτού κώδικα. Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι οι εκλογικές μηχανές θα "μεταναστεύσουν" από τα VirtuOS και Microsoft Windows CE που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα, στο GNU/ Linux – μια κίνηση που επιβαλλόταν ώστε να καλύπτουν τις νομικές προϋποθέσεις όσον αφορά στην ασφάλεια και τη διαφάνεια.

Όλοι οι ειδικοί των πολιτικών κομμάτων σε θέματα software θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο του software που θα χρησιμοποιηθεί από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο για να το ελέγξουν για πιθανά προβλήματα και να προτείνουν βελτιώσεις. Τα προγράμματα που θα εγκατασταθούν στα εκλογικά συστήματα, θα είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα, ώστε να αποτραπούν πιθανές μη εγκεκριμένες τροποποιήσεις, ενώ επιθεωρητές στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των συστημάτων ανά πάσα στιγμή, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες "μαγειρέματος" του εκλογικού αποτελέσματος.
Επιπλέον προληπτικά μέτρα όπως παρεμπόδιση της σύνδεσης σε δίκτυα θα ληφθούν για κάθε σύστημα, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο hacking, ενώ τυχαία επιλεγμένα συστήματα θα ελεγχθούν από το ανώτατο εκλογοδικείο, τα πολιτικά κόμματα αλλά και ανεξάρτητους φορείς.
Κι εμείς στην Ελλάδα ανεχόμαστε ακόμα τα παραβάν και τις κάλπες και "χώνουμε" ταλαίπωρους εθελοντές για να μετράνε ψήφους.


The Inquirer

Δεν υπάρχουν σχόλια: