Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Οι νανο-διακόπτες με graphene υποδεικνύουν τα μελλοντικά


Ερευνητές δημιούργησαν το μικρότερο σε μέγεθος transistor του κόσμου, το οποίο είναι ένα atom λεπτό και δέκα atoms πλατύ και έχει κατασκευαστεί από υλικό που μια μέρα μπορεί να αντικαταστήσει το πυρίτιο. Πρόκειται στην ουσία για ένα διακόπτη τύπου on/off, που κατασκευάστηκε με τη χρήση graphene [μια λεπτή, μονή στρώση γραφίτη σαν αυτόν που υπάρχει στα μολύβια], ένα υλικό δύο διαστάσεων που ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα μόλις χρόνια.
Ο δρ. Kostya Novoselov και ο καθηγητής Andre Geim από το School of Physics and Astronomy του πανεπιστημίου του Manchester ερευνούν την εφαρμογή του graphene στην ηλεκτρονική και ήταν οι πρώτοι που διαχώρισαν ένα φύλλο του υλικού από το γραφίτη.
Το graphene χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό καθώς έχει πολλές δυναμικές εφαρμογές και πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το πυρίτιο που χρησιμοποιείται σήμερα. Οι επιστήμονες ερευνούν επίσης τη χρήση του στην τεχνολογία των LCD displays, λόγω του ότι είναι διάφανο. Γενικότερα, χάρη στα χαρακτηριστικά του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μικροηλεκτρονική σε πολλές εφαρμογές. Επιπρόσθετα, η διαδικασία κατασκευής κυκλωμάτων με αυτό το υλικό είναι συμβατή με την τεχνολογία του πυριτίου και, προς το παρόν, για να κατασκευαστεί ένα transistor, εφαρμόζονται τα ίδια βήματα που ακολουθούνται με το πυρίτιο.

BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: