Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Ανάκτηση δεδομένων και backup


Όλοι λίγο πολύ έχουν βρεθεί στην δυσάρεστη θέση της απώλειας δεδομένων. Το θέμα μας αφορά όλους καθώς σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας ανάκτησης δεδομένων DATALABS είναι προφανές το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα απώλειας δεδομένων...


Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας ανάκτησης δεδομένων DATALABS είναι προφανές το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα απώλειας δεδομένων, καθώς σχεδόν οι μισοί το θεωρούν το χειρότερο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει στον υπολογιστή τους. Αυτό όμως που μερικοί ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι πλέον υπάρχει ο οικονομικός τρόπος της ανάκτησης των δεδομένων τους. Η πολιτική NO DATA-NO PAY της εταιρείας Datalabs, το χαμηλό κόστος καθώς και η δωρεάν εξέταση του δίσκου έχει κάνει την ανάκτηση δεδομένων ακόμα πιο προσιτή σε απλούς χρήστες.

Το κόστος για κάθε διαδικασία ανάκτησης δεδομένων ποικίλλει ανάλογα με το πρόβλημα που παρουσιάζει ο σκληρός δίσκος και όχι με τον όγκο των ανακτήσιμων δεδομένων. Ο πελάτης ενημερώνεται εκ των προτέρων για το ανακτήσιμο ποσοστό καθώς και το κόστος της ανάκτησης των δεδομένων του, που για έναν σκληρό δίσκο ξεκινά από €200 και σε ακραίες περιπτώσεις φθάνει στα €900. Η διαγνωστική φάση στα εργαστήρια της Datalabs, η οποία επιτρέπει να διαπιστωθεί το πρόβλημα καθώς και το ποσοστό επιτυχίας της ανάκτησης δεδομένων, είναι εντελώς δωρεάν και ο πελάτης δεν επιβαρύνεται καθόλου οικονομικά για αυτήν την διαδικασία. Μετά το πέρας της διάγνωσης αποστέλλεται μια οικονομική προσφορά η οποία αναφέρει το ανακτήσιμο ποσοστό του δίσκου καθώς και το κόστος της ανάκτησης. Αν και εφόσον επιθυμεί να συνεχίσει και να πάρει τα δεδομένα, τότε η διαδικασία προχωρά κανονικά, σε διαφορετική περίπτωση επιστρέφεται ο σκληρός δίσκος στην αρχική του κατάσταση χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Με το πέρας της διαδικασίας αποστέλλεται στον πελάτη λίστα με την αρχική δομή του δίσκου και τα ανακτήσιμα αρχεία (φάκελος-υποφάκελοι-αρχεία) ώστε να διαπιστωθεί ότι τα αρχεία που τον ενδιαφέρουν μπορούν να ανακτηθούν. Αν τα αρχεία δεν είναι αυτά που τον ενδιαφέρουν , τότε η διαδικασία σταματάει χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Τα δεδομένα εγγράφονται και παραδίδονται σε DVD αν ο όγκος το επιτρέπει (μέχρι 14 GB), ενώ αν ο όγκος ξεπερνά τα 14 GB τότε μεταφέρονται σε άλλο εξωτερικό δίσκο. Αν λοιπόν κάποιος βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσει τα δέδομένα του καλό θα ήταν να μην εμπιστευτεί τον καθένα που θα «εγγυάται» ότι θα τα επαναφέρει σίγουρα. Μόλις γίνει αντιληπτό ότι το μέσο αποθήκευσης δεν ανταποκρίνεται φυσιολογικά, πρέπει να αποσυνδέεται από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ο χρήστης του να απευθύνεται σε κάποιον ειδικό. Σαφώς κανένα φάρμακο δεν προσφέρει σίγουρη θεραπεία, αλλά μερικές φορές όντως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τακτικά Back-up λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: