Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ενημέρωση από την Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια


Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια [DART] του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποίησε την Πέμπτη, 3 και την Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008 σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις-σεμινάρια σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, οι οποίες απευθύνονταν σε μαθητές και γονείς.
Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε σχολεία των δύο πόλεων με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και Έβρου, του Γραφείου Αγωγής Υγείας, του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ, του Europe Direct Κομοτηνής και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων και προσέλκυσαν συνολικά το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 600 μαθητές και 200 γονείς. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις είχαν διαφορετική δομή για μαθητές και γονείς.
Οι παρουσιάσεις προς τους μαθητές περιέλαβαν πρακτικές συμβουλές ασφάλειας για το Διαδίκτυο, ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο σχολείο και το σπίτι, το ηλεκτρονικό παιχνίδι, καθώς και αναφορές στα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης [social networking websites] όπως τα Facebook, Hi5, Myspace, instant messengers κλπ. Μετά από τις γενικές παρουσιάσεις, οι μαθητές συμμετείχαν σε ολιγομελείς ομάδες-workshops με υπολογιστές, στις οποίες προβλήθηκε ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων πρόληψης. Σε κάθε workshop ακολούθησαν συζητήσεις κατά τις οποίες λύθηκαν οι απορίες των μαθητών ενώ τα παιδιά ενημερώθηκαν περαιτέρω για τις δημιουργικές πτυχές του Διαδικτύου και τους τρόπους αξιοποίησής του για τις σπουδές τους και το μέλλον τους.
Στους γονείς δόθηκε η ευκαιρία της οnline πλοήγησης στις δημοφιλέστερες ηλεκτρονικές σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους. Επίσης ενημερώθηκαν με απλό και πρακτικό τρόπο για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στον ψηφιακό κόσμο. Επιπρόσθετα, έγινε παρουσίαση πρακτικών μεθόδων για την ασφάλεια και την online προστασία, ενώ στις συζητήσεις που ακολούθησαν απαντήθηκαν απορίες και ερωτήσεις.
Οι εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν σε απευθείας μετάδοση μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και σχετικό υλικό υπάρχει διαθέσιμο στην ηλεκτρονική σελίδα dart.gov.gr.


Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: