Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Ετοιμάζουν να στείλουν έναν πίθηκο του είδους μακάκα στον Αρη


Οι Ρώσοι σχεδιάζουν να στείλουν έναν πίθηκο (του είδους μακάκα) στον Αρη ως προπομπό της πρώτης ανθρώπινης επίσκεψης στον κόκκινο πλανήτη.

Μία τέτοια δοκιμή θεωρείται αναγκαία για να παρατηρηθεί η επίδραση που θα έχουν στη φυσιολογία του ανθρώπου οι ακτινοβολίες του Διαστήματος.

Λόγω της μεγάλης συγγένειας του ανθρώπου με αυτού του είδους τα ζώα, εκατοντάδες εκπρόσωποί τους χρησιμοποιούνται διεθνώς σε βιολογικά πειράματα στα ερευνητικά εργαστήρια ολόκληρου του κόσμου. Στην περίπτωση όμως αυτή αναμένεται μεγάλη αντίδραση από οργανώσεις προστασίας των ζώων.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε ήδη σε ειδικό ερευνητικό κέντρο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα για την επιλογή 40 πιθήκων που θα συμμετάσχουν στην πρώτη προσπάθεια επίσκεψης ενός γήινου σε έναν άλλο πλανήτη.

Τα αρχικά σχέδια
Τα αρχικά σχέδια των Ρώσων το 2002 πρόβλεπαν την αποστολή ανθρώπων στον Αρη στα μέσα της επόμενης δεκαετίας με ένα κόστος 20 δισ. δολαρίων. Σήμερα, όμως, η επίσκεψη αυτή έχει μετατεθεί για αργότερα. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια δύο τριμελή πληρώματα σε δύο διαφορετικά διαστημόπλοια θα ξεκινούσαν για τον Αρη με σκοπό το ένα πλήρωμα να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια, ενώ το δεύτερο θα παρέμενε σε τροχιά αναμένοντας την επιστροφή των εξερευνητών.

Η χρήση ζώων σε ταξίδια στο Διάστημα ξεκίνησε από τα πρώτα ακόμη βήματα του διαστημικού προγράμματος με πρώτη εκπρόσωπο τη σκυλίτσα «Λάικα», η οποία τοποθετήθηκε στο Διάστημα με τον «Σπούτνικ 2», στις 3/11/1957. Πρόσφατα, μάλιστα, οι Ρώσοι ανήγειραν και ένα μνημείο για τη Λάικα σ' ένα κέντρο ερευνών στη Μόσχα.

Αν και η Λάικα ήταν καταδικασμένη εξ αρχής να πεθάνει στο Διάστημα ύστερα από μερικές ημέρες, άλλα σκυλιά και πίθηκοι που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα επέστρεψαν σώα στη Γη. Τα πειράματα αυτά συνεχίστηκαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οπότε και σταμάτησαν λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή τους.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: