Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Κινητά PC με Wi-fi και λειτουργικό


ΤΑ κινητά πλέον εκτός απο καινοτομίες πλέον διαθέτουν ασύρματη σύνδεση για γρήγορο κατέβασμα εφαρμογών, εκτενή συνδεσιμότητα και οθόνες 16 εκ. χρωμάτων που αγγίζουν κάπως το επίπεδο του υπολογιστή. Σήμερα αναλύουμε 2 συσκευές, μια με Windows Mobile 6 και μια με Symbian OS 9.1 που εκτός από Wi-fi έχουν βολική τιμή κάτω απο τα 300 ευρώ και αποτελούν ένα συμπυκνωμένο υπολογιστή....

HP iPAQ 514 Voice Messenger
HP, BT, Wi-fi δηλαδή απο όλα τα καλούδια προσφέρει το έξυνπο κινητό της εταιρείας βασισμένο στη πλατφόρμα UMA smartphone, που συμπληρώνεταιαπό το Windows Mobile 6.0. Η πρώτη μας εντύπωση για την συσκευή ήταν παραπάνω απο θετική λόγω του μικρού βάρους αλλά και της άμεσης σχεδόν εκκίνησης του λειτουργικού. Ο χρήστης θα έχει στη διάθεσή του τη νέα πλούσια ευπροσάρμοστη συσκευή με πλούσια χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Στο κουτίτου παρέχονται τα πάντα: απο το φορτιστή καθώς έχει δυνατότητα να φορτίζει ακόμα και μέσω θύρας USB 2.0 του φορητού μας, το συνοδευτικό λογισμικό, καλώδια, ακόμα και βιβλίο για κατέβασμα δωρεάν λογισμικού!

Το HP iPAQ 514 φωνής με ενσωματωμένα WiFi και το UMA είναι ουσιαστικά ένα σύστημα διπλής λειτουργίας smartphone που παρέχει στους πελάτες την ευκαιρία να ωφεληθούν από την ευρυζωνική πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο γραφείο, ή στις δυναμικές ζώνες BTs Openzone, καθώς επίσης και για την κινητή χρήση. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για ένα πρόσθετο τηλέφωνο γραφείων. Παρέχει έναν αριθμό τηλεφώνου, ενισχύει την παραγωγικότητα μέσω της πρόσβασης στις επιχειρηματικές εφαρμογές και βοηθά τις επιχειρησιακές δαπάνες ελέγχου με την προσφορά των κλήσεων ποσοστού καθορίζω-γραμμών όταν είναι στις ζώνες WiFi. Με το συνδυασμό του HP iPAQ 514 φωνής με τη θαυμάσια υποδομή δικτύου μπορείτε ανά πάσα στιγμή να είστε στο κέντρο του δικτύου λαμβάνοντας πληροφορίες, e-mail αλλά και λογισμικό. Το ΒΤ λειτουργεί απρόσκοπτα καθώς προσφέρει υψηλή διαμεταγωγή δεδομένων με υπλογιστές και φορητές ή κινητές συσκευές, ενώ το Wirelles Manager παρέχει σε μια εφαρμογή όλες τις δυνατότητες σύνδεσης με τον έξω κόσμο.
Ευκολίες και Μενού
ΤΟ μενού του 514 είναι πλούσιο παρέχοντας εκτός από τον κινητό Ι.Ε., μηνύματα για κάθε τύπου, Επαφές τηλεφώνου αναλυτικά, παιχνίδια, Βοηθήματα που περιλαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες για τις μνήμες ROM και RAM αλλά και της κάρτας μνήμης, διαχείριση πόρων, Messenger, διαχείριση συνδέσεων Ιντερνετ, φωνητικές εντολές και πολλά άλλα που θα καλύψουν τους πάντες. Η αυτονομία της μπαταρίας είναι αρκετά ικανοποιητική ενώ ο file explorer είναι αρκετά αναλυτικός ακολουθώντας τα πρότυπα των Windows, επίσης το Active sync συγχρονίζει άμεσα όλα τα δεδομένα σας, ενώ υπάρχει πληθώρα επιλογών για την διαχείριση της συσκευής ως τηλέφωνο. Το ασύρματο δίκτυο παρέχει γρήγροη πλοήγηση και μάλιστα ακόυσαμε μέχρι και Ιντερνετικό ραδιόφωνο με την δωρεάν εφαρμογή GS Player. Οι εφαρμογές μπορούν να εγκατασταθούν στην κάρτα μνήμης και να τρέξουν απο εκεί χωρίς αργοπορία.

Τα μόνα αρνητικά που εντοπίσαμε ήταν η χαμηλή ανάλυση οθόνης με 65.000 χρώματα και η οθόνη του που αν και αρκετή θα μπροούσε να ήταν μεγαλύτερη..Το HP iPAQ 514 προσφέρει ένα ισχυρό, εύχρηστο smartphone που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός κινητού τηλεφώνου, την ικανότητα ενός φορητού διοργανωτή, τη σταθερή επαφή μιας συσκευής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώθησης, και τη δύναμη της πρόσβασης Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας. Το HP iPAQ 514 επίσης ενσωματώνει την ευκολία των εντολών φωνής για να παραδώσει μια νέα κινητή εμπειρία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τους επιχειρηματικούς χρήστες.
Nokia E51: For All..
Η φινλανδική εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Nokia E51 είναι ιδανικό για τους επαγγελματίες, που απαιτούν την αξιόπιστη διαχείριση των εργασιών τους και την αποδοτική οργάνωση του χρόνου τους με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Για τη διευκόλυνσή του συγκεκριμένου αγοραστικού κοινού, έχουν προστεθεί διάφορα πλήκτρα στην εμπρόσθια επιφάνειά του τηλεφώνου, τα οποία επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στις σημαντικότερες λειτουργίες που αυτό παρέχει, όπως για παράδειγμα την οργάνωση των επαφών, τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς και τον προγραμματισμό γεγονότων στο ημερολόγιο. Για ευνόητους λόγους τα εν λόγω πλήκτρα ονομάζονται «One Touch», ενώ εφόσον είναι επιθυμητό οι λειτουργίες που εκτελούνται με τη στιγμιαία ή τη παρατεταμένη πίεσή τους μπορούν να τροποποιηθούν. Στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν για την απλοποίηση του interface η φινλανδική εταιρεία αποφάσισε να προσθέσει για πρώτη φορά σε S60 κινητό, ένα πλήκτρο με την ένδειξη «Home».

Μετά την τοποθέτηση της standard μπαταρίας το βάρος του τηλεφώνου φθάνει τα 100 γραμμάρια, γεγονός που δικαιολογείται από την χρήση ποιοτικών υλικών σε κάθε στάδιο της κατασκευής του. Το Nokia E51 δημιουργεί την εντύπωση στον κάτοχό του ότι θα αντεπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις της καθημερινότητας, χωρίς να... διαλυθεί με την πρώτη αναπάντεχη πτώση. Μολονότι το μέγεθος της οθόνης είναι περιορισμένο - αφού η διαγώνιός της δεν υπερβαίνει τις 2 ίντσες, μπορεί να παρουσιάσει 16,7 εκατ. χρώματα σε ανάλυση 240 x 320 pixels. Η ευκρίνειά της είναι εξαιρετική, ενώ είναι «ευανάγνωστη» ακόμη και όταν επιχειρηθεί η παρατήρησή της υπό το φως του ήλιου. Κάτω από την οθόνη έχουν τοποθετηθεί όπως είναι λογικό τα πολυάριθμα πλήκτρα του Nokia E51. Το πολυπλήκτρο των πέντε κατευθύνσεων ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, αφού οι άκρες του έχουν κατασκευαστεί από μεταλλικό υλικό και έχουν τοποθετηθεί σε υψηλότερη από την κανονική θέση, ενώ το κέντρο του καλύπτει αρκετά μεγάλη επιφάνεια ώστε η πίεσή του να γίνεται με ευκολία. Γύρω του βρίσκονται τέσσερα ειδικά πλήκτρα, το καθένα από τα οποία έχει και μια διαφορετική ιδιότητα. Καταρχήν, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το σύμβολο του «σπιτιού» που συναντάται σε ένα από αυτά, αφού είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε συσκευή η οποία βασίζεται στην πλατφόρμα S60. Ωστόσο, οι ιδιότητες του πλήκτρου στο οποίο έχει τοποθετηθεί δεν είναι διαφορετικές από αυτές του πλήκτρου πρόσβασης στα menu, που διαθέτουν όλα τα «έξυπνα» κινητά της Nokia. Τα υπόλοιπα τρία πλήκτρα αποκαλούνται χαρακτηριστικά «One Touch» καθώς η πίεσή τους επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στις σημαντικότερες λειτουργίες του τηλεφώνου.
Εφαρμογές και χαρακτηριστικά
Όπως ήδη αναφέραμε, η φινλανδική εταιρεία έχει πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές στην πλατφόρμα S60, ώστε να διευκολύνει σημαντικά τους επαγγελματίες χρήστες του τηλεφώνου. Την πρώτη φορά που θα ενεργοποιήσετε τη συσκευή θα διαπιστώσετε ότι εμφανίζονται σε κατάσταση αναμονής διάφορες συντομεύσεις για την χρήση οδηγών, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας, την πρόσβαση στο φωνητικό σας ταχυδρομείο, αλλά και την χρήση υπηρεσιών VoIP. Μετά την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων οι συντομεύσεις αφαιρούνται αυτόματα από την κατάσταση αναμονής, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για την εμφάνιση χρήσιμων πληροφοριών, αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση σε διάφορες άλλες λειτουργίες. Τον αριθμό αυτό των πληροφοριών, αλλά και το είδος, όπως επίσης και τα εικονίδια των συντομεύσεων, μπορείτε φυσικά να τα καθορίσετε από τις επιλογές του τηλεφώνου. Σε γενικές γραμμές το menu του Nokia E51 δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό των περισσοτέρων συσκευών της αγοράς που βασίζονται στην πλατφόρμα S60 (και συγκεκριμένη στην έκδοση 3rd Edition Feature Pack 1 αυτής). Σχεδόν όλες οι «επαγγελματικές» και ψυχαγωγικές εφαρμογές που υπάρχουν στο Nokia E90 κάνουν την εμφάνισή τους και στο νεότερο μοντέλο. Οι πιο παρατηρητικοί θα διαπιστώσουν ότι έχουν γίνει ορισμένες βελτιώσεις, καθώς επίσης και ότι στα «Θέματα» έχει προστεθεί για πρώτη φορά και η δυνατότητα επιλογής «Θεμάτων Ήχου». Η συγκεκριμένη λειτουργία ίσως να ενθουσίαζε περισσότερου τους χρήστες των Nseries συσκευών, όμως σίγουρα δεν είναι ανούσια. Στις ρυθμίσεις υπάρχουν και οι επιλογές που σχετίζονται με το ιδιαίτερα χρήσιμο LED, που διαθέτει το Nokia E51, όπως άλλωστε και ορισμένα άλλα κινητά της σειράς «E». Εφόσον είναι επιθυμητό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ώστε να σας ενημερώνει για τη λήψη νέων emails, την ύπαρξη αναπάντητων κλήσεων κ.ο.κ. Ανάμεσα στις προεγκατεστημένες εφαρμογές θα βρείτε και το Quickoffice, που επιτρέπει την προβολή εγγράφων του Office της Microsoft. Δυστυχώς όμως η εν λόγω εφαρμογή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία κειμένων, παρά μόνο αν αποφασίσετε να αγοράσετε την «ολοκληρωμένη» έκδοσή της. Στην περίπτωση που θέλετε να διαχειριστείτε έγγραφα μορφής PDF δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Adobe Reader LE. Αν σας ενδιαφέρει η δημιουργία σημειώσεων με «πλούσιο» multimedia περιεχόμενο, μπορείτε να εκμεταλλευθείτε την εφαρμογή Active Notes.

Το Nokia E51 διακρίνεται για τις επιδόσεις του στον τομέα της συνδεσιμότητας καθώς υποστηρίζει τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς, αλλά και την τεχνολογία HSDPA για την ασύρματη λήψη δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε ταχύτητες που φθάνουν τα 3,6Mbps. Ωστόσο, πιο σημαντική είναι μάλλον η υποστήριξη της τεχνολογίας Wi-Fi, καθώς μέσω αυτής είναι δυνατή η εύκολη σύνδεση σε δημόσια ή ιδιωτικά hotspots. Μέσω του Wi-Fi επιτρέπεται και η πρόσβαση σε VoIP υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, η συσκευή έχει σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε εταιρικά τηλεφωνικά κέντρα (PBX) μέσω των λύσεων Nokia Mobile Unified Communications, που περιλαμβάνουν το Nokia Intellisync Call Connect για Cisco και Alcatel. Οι προαναφερθείσες λύσεις επιτρέπουν την χρήση του κινητού ως σταθερό, εταιρικό, τηλέφωνο, επιτρέποντας την πραγματοποίηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τη μεταφορά και την κράτηση κλήσεων σε αναμονή, καθώς και την κλήση «εσωτερικών» αριθμών. Οι κλήσεις αυτές μπορούν προαιρετικά να δρομολογηθούν μέσω IP δικτύων. Η φινλανδική εταιρεία υπογραμμίζει ότι η συσκευή είναι κατάλληλη για την πρόσβαση σε τηλεφωνικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Διαδικτύου (VoIP). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η εφαρμογή Gizmo, επιτρέπει την πραγματοποίηση «οικονομικών» κλήσεων μέσω του κινητού τηλεφώνου, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για άμεση επικοινωνία με οικεία πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα στο Internet. Τέλος, στα προτερήματα του τηλεφώνου συγκαταλέγεται φυσικά και ο ιδιαίτερα εύχρηστος browser της πλατφόρμας S60, ο οποίος θα επιτρέψει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: