Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Το πλαίσιο της επιστήμης του Web


Το e-business forum και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζουν τη νέα Πρωτοβουλία του εφευρέτη του Web, Tim Berners-Lee, στο πλαίσιο της επιστημονικής μελέτης των τεχνολογιών του Web και του Διαδικτύου. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα την Τρίτη, 6 Μαΐου 2008 και ώρα 16:00 στη "Θόλο", στο υπερσύγχρονο Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του "Ελληνικού Κόσμου", του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Επίσημοι προσκεκλημένοι της φετινής εκδήλωσης είναι οι βασικοί συνεργάτες του Tim Berners-Lee, η καθηγήτρια και αντιπρόεδρος της ACM, Wendy Hall και ο καθηγητής Nigel Shadbolt.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία αποτελεί προπομπό του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την επιστημονική μελέτη του Διαδικτύου [Web Science], υπό την αιγίδα της ACM και με επίσημο ομιλητή τον Tim Berners-Lee, που θα οργανωθεί μαζί με το 4ο στη σειρά συνέδριο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με θέμα "Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία". Τα δύο Συνέδρια θα πραγματοποιηθούν στον "Ελληνικό Κόσμο" στις 18, 19 και 20 Μαρτίου 2009.
Η γνώση μας για τα πολύπλοκα αλλά και τα απλά, καθημερινά θέματα, διευρύνεται διαρκώς, εξαιτίας κυρίως της δημιουργίας του World Wide Web [www ή απλώς Web], ενός ενιαίου και οικουμενικού υπόβαθρου επικοινωνίας και εικονικής αναπαράστασης. Ο χώρος, ο χρόνος και το κόστος συρρικνώνονται, ενώ συγχρόνως, νέες και απεριόριστες δυνατότητες δημιουργούνται, που επιτρέπουν [δυνητικά] καινούργιες και διαφορετικές ενασχολήσεις. Ο αστείρευτος ενθουσιασμός μας για το νέο μέσο, η ταχύτητα διάδοσής του και οι προβληματισμοί που ανέκυψαν από την καθημερινή χρήση του, δε μας επέτρεψαν να μελετήσουμε επαρκώς τα συστατικά στοιχεία και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας του Web, που σε αρκετές περιπτώσεις αποδεικνύονται αρνητικές.
Σήμερα, ο αριθμός των χρηστών του Web ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, ενώ η άμεση και η έμμεση αξία που προκύπτει από τη χρήση του είναι αδύνατον να υπολογισθεί. Η επιστήμη του Web καλείται να μελετήσει, σε πρώτη φάση, τις τεχνολογικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές διαστάσεις της μετάβασης αυτής και να διαμορφώσει στρατηγικές προτάσεις για την καρποφόρα αξιοποίηση των διασυνδεδεμένων και αποκεντρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.
Λόγω των περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο 6945897894. Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο του e-businessforum.

Δεν υπάρχουν σχόλια: