Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Δωρεάν λογισμικό σε φοιτητές και πανεπιστήμια, από τη Microsoft


Την πρώτη σημαντική δράση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας Microsoft για την υποστήριξη της νεανικής δημιουργικότητας και του ακαδημαϊκού ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας [ΕΔΕΤ Α.Ε.], ανακοίνωσε η Microsoft Ελλάς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υπηρεσίας "ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ" της ΕΔΕΤ Α.Ε., η Microsoft Ελλάς θα διαθέσει δωρεάν στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη και σχεδίαση λογισμικού.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Κέντρο Καινοτομίας Microsoft, με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Eric Rudder, Senior Vice President, Technical Strategy, Microsoft Corp και τον Καθ. κ. Παναγιώτη Τσανάκα, Πρόεδρο Δ.Σ. της ΕΔΕΤ Α.Ε., παρακολούθησε ειδικό κοινό από το χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ο κ. Eric Rudder ανέφερε, μεταξύ άλλων, "Για τη Microsoft, η επένδυση στο ταλέντο των νέων ανθρώπων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ενίσχυσης της προόδου. Ο παγκόσμιος φοιτητικός διαγωνισμός Imagine Cup, όπως και επιπλέον δραστηριότητες που στηρίζουν τον ακαδημαϊκό κόσμο, μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε τους νέους επιστήμονες και το έργο τους και παράλληλα να τους ενθαρρύνουμε προς τη δημιουργία επιστημονικών επιτευγμάτων".

Ο κ. Patrick Malone, Διευθυντής Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, δήλωσε: "Οι Έλληνες φοιτητές μας, το ταλέντο τους και οι σημαντικές διακρίσεις που επιτυγχάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν πηγή αισιοδοξίας ως προς τις δυνατότητες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών με ουσιαστικό κοινωνικό όφελος. Η πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα, συνιστά το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε στους νέους ταλαντούχους επιστήμονες βασικά εργαλεία που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων τους διευρύνοντας τις δυνατότητές τους".

Μέσω της υπηρεσίας "ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ", η ΕΔΕΤ Α.Ε. προσκαλεί τις εταιρείες λογισμικού να θέσουν στη διάθεση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους, με στόχο την ενίσχυση του τομέα της έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η Microsoft είναι η πρώτη εταιρεία που συνεργάζεται με την ΕΔΕΤ Α.Ε. στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτήν την πρωτοβουλία, μπορούν μακροπρόθεσμα να ωφεληθούν περίπου 400.000 Έλληνες φοιτητές από όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η διανομή του υλικού θα πραγματοποιείται μέσω της ΕΔΕΤ Α.Ε. σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Στην παρούσα φάση της συμμετέχουν σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ σύντομα αναμένεται η σταδιακή ένταξη όλων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ερευνητικών κέντρων.

Τα προϊόντα λογισμικού και το εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία παρέχει η Microsoft μέσω της υπηρεσίας "ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ" της ΕΔΕΤ Α.Ε., μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές για το Web, τα ρομπότ, τους προσωπικούς υπολογιστές, τα δίκτυα – ακόμα και να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια. Οι εφαρμογές που παρέχονται κυρίως είναι το Visual Studio Pro [έκδοση 2005 και 2008], το Expression Studio 1.0 [Expression Web, Expression Blend, Expression Media, Expression Design], το XNA Game Studio 2.0, ο Windows Server [έκδοση 2003 Standard], ο SQL Server [έκδοση Developer 2005], το Virtual PC [έκδοση 2007], το Project, το Visio, καθώς και το MSDN library - μια βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού για προγραμματισμό. Η προσφορά των παραπάνω λύσεων βασίζεται σε δύο σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες της Microsoft που παρέχουν δωρεάν εργαλεία στην ακαδημαϊκή κοινότητα και συγκεκριμένα το DreamSpark που αφορά το σύνολο των τομέων σπουδών, και το MSDN Academic Alliance που αφορά σχολές τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο και ιδρυτή της εταιρείας, Bill Gates. Κεντρικό στόχο του Κέντρου αποτελεί η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, μέσα από τη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, την υποστήριξη των ελληνικών εταιεριών παραγωγής λογισμικού και την ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.


Microsoft Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: