Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Ασύρματο mesh για ευρυζωνική κάλυψη στην επαρχία και στα νησιά


Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα πολλών περιοχών της Ελλάδας, και ιδίως των νησιών, είναι ότι θεωρείται εξαιρετικά ασύμφορο για έναν τηλεπικοινωνιακό πάροχο να επιδιώξει να υλοποιήσει ενσύρματες υποδομές προκειμένου να προσφέρει εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας συνδέσεις στο Διαδίκτυο.
Η προτιμητέα λύση είναι οι ασύρματες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα πολλοί ενδιαφερόμενοι να στραφούν στα ασύρματα τοπικά δίκτυα (WiFi). Το πρόβλημα εκεί είναι η αναγκαιότητα για πολλούς σταθμούς βάσης, γι αυτό και άρχισε τα τελευταία χρόνια να κάνει την εμφάνισή της μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται wireless mesh.
Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να δούμε και την πρώτη εμπορική υλοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην Πάτμο, όπου το αντίστοιχο δίκτυο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του.
Χωρίς να εισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, η σημαντικότερη διαφορά του wireless mesh σε σχέση με ένα WiFi δίκτυο έγκειται στην τοποθέτηση των σταθμών βάσης ώστε να εκπέμπουν προς πολλαπλές κατευθύνσεις και όχι μόνο προς μία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή κάλυψης διευρύνεται σημαντικά και γι αυτό το wireless mesh να θεωρείται ιδανική τεχνολογία για την κάλυψη επαρχιακών πόλεων και νησιών.
Ελάχιστες απαιτήσεις
Επιπλέον, δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός πέραν μιας συσκευής με ενσωματωμένη τη δυνατότητα για πρόσβαση σε WiFi δίκτυα. Σημειωτέον πως πλέον δεν υπάρχει φορητός υπολογιστής χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε WiFi δίκτυα, ενώ επιπλέον κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα κινητά με τη σχετική δυνατότητα.
Η υλοποίηση στην Ελλάδα γίνεται στην Πάτμο και βασίζεται σε εξοπλισμό της αμερικανικής Nortel, με την υλοποίηση και την εγκατάσταση να έχει αναλάβει η Uninortel, εταιρεία του ομίλου Info-Quest.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο έργο καθοδηγητικό ρόλο έχουν δύο Ελληνες επιστήμονες: ο Νίκολας Νεγροπόντε και ο Μιχάλης Μπλέτσας, και οι δύο καθηγητές στο διάσημο ΜΙΤ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Σημειωτέον πως ο πρώτος κατάγεται από την Πάτμο, όπου διατηρεί και σπίτι.
Στο πλαίσιο του έργου θα παρέχεται δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρο το νησί της Πάτμου, καθώς στόχος της προσπάθειας είναι να φανεί κατά πόσον είναι εφικτή η χαμηλού κόστους -αλλά υψηλών ταχυτήτων- σύνδεση στο Internet σε περιοχές όπου δύσκολα μπορούν να φθάσουν οι οπτικές ίνες ή άλλες ενσύρματες τεχνολογίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτμο η Nortel χρησιμοποιεί μόνο 50 κόμβους για την ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο των κατοίκων και των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: